IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат стабилна активност на пазара на имоти през второто тримесечие

Интересът на купувачите е съсредоточен върху големите градове, сочат данни на Bulgarian Properties

13:17 | 22.07.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Колебанията в пазарната активност са изключително краткотрайни и няма тенденция, която да се е задържала за повече от месец. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Колебанията в пазарната активност са изключително краткотрайни и няма тенденция, която да се е задържала за повече от месец. Снимка: Investor.bg

Активността на пазара на имоти в големите градове се е запазила през второто тримесечие спрямо предходното, сочат данни на консултантската компания Bulgarian Properties.

Интересът е съсредоточен в София и Пловдив, а във Варна и Бургас, наред с традиционното търсене от страна на местни купувачи, градски имоти активно се закупуват и от руски купувачи, посочват от агенцията.

Морските имоти продължават да доминират и да заемат най-голям дял в продажбите на ваканционни имоти. Броят на реализираните продажби през второто тримесечие се запазва на нивата от втората половина на 2012 г., когато ваканционният пазар по морето преживя истинско възраждане на интереса и старт на нов цикъл в своето развитие, посочва се още в анализа.

Продажбите в ски курортите и по-специално в Банско остават в значително по-малки обеми от тези по морето, но все пак и там се отчита стабилизация и нарастване на търсенето, което през тази година се запазва и през летния сезон.

"През първите 6 месеца на годината се смениха много настроения и емоции в обществено-политическия живот на страната, които водят до променлива пазарна активност. Колебанията в пазарната активност обаче са изключително краткотрайни. Няма тенденция, която да се е задържала за повече от месец, и по всяка вероятност втората половина на 2013 г. ще протече по сходен начин", коментират от агенцията.

София

През април и май от агенцията отчитат ръст на търсенето и на сделките. „След началото на протестите активността на пазара намаля за около 2 седмици, като освен купувачите, от пазара се изтеглиха и част от продавачите. Това отдръпване, както и през зимата, беше краткотрайно. И този път пазарните участници бързо се завърнаха, за разлика от други периоди на кризи през последните 5 години, когато се наблюдаваха спадове в пазарната активност за доста по-дълги периоди“, констатират експертите.

От компанията отчитат и по-силен интерес към по-качествените и скъпи имоти. Другата постоянно присъстваща голяма група купувачи са тези, които търсят апартаменти в ценовите рамки между 30 000 и 50 000 евро.

Последна актуализация: 05:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 0
Schumacher
преди 10 години
момичето иска да каже "стабилно ниска активност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Хапчетата...ВЕДНАГА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Хапчетата...ВЕДНАГА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
LuckyYou
преди 10 години
Ако прочетете статията, ще видите, че има повод за оптимизъм. Сега и протестите да утихнат и излитаме :) Няма вече ГЕРБ, всичко е наред :) Шаляляля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 10 години
По скоро спрямо какво е въпроса - в текста пише че се била запазила активността, спрямо предходното, само че в заглавието са решили да го спестят, вероятно поради липса на място :)и така е станало по интересно ... за коментиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
diado mrass
преди 10 години
"Отчитат стабилна активност на пазара на имоти през второто тримесечие" - Къде??? В Сингапур?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Хаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още