IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офиси в Европа остава под натиск

Корпоративните наематели са замразили плановете си за разрастване

12:33 | 19.07.13 г.
Пазарът на офиси в Европа остава под натиск

Общото усвояване на офис площите в Европа е достигнало 2,5 млн. кв. м през второто тримесечие на 2013 г., което е с 2,1% над нивата, отчетени през предходните три месеца, сочат данни на DTZ, цитирани от онлайн изданието Property Magazin.

На повечето пазари на Стария континент корпоративните наематели са замразили плановете си за разрастване, тъй като усилията им продължават да са съсредоточени върху начини да съкратят разходите си в опит да запазят печалбите си. Така на 11 от 28-те пазара, обхванати от анализа на DTZ, през второто тримесечие е налице спад на усвояването с от 1 до 70%.

При дела на неусвоените площи в Европа като цяло е налице леко понижение, като средно за региона тези площи са 10,9% спрямо 11% през първото тримесечие. Този минимален спад е пряко свързан по-скоро с ниското ниво на новото предлагане през периода, отколкото със засилено търсене от страна на наемателите. 

Нивата на неусвоените площи продължават да варират сериозно по региони - от 3% в Марсилия до 21% в Дъблин. Лондон и Париж запазват позициите си на пазарите с едни от най-ниските нива на неусвоените площи в Европа - съответно 6 и 7%.

През последните 12 месеца най-сериозните понижения се наблюдават в Истанбул, Бирмингам, Манчестър, Хамбург и Будапеща, докато в Женева, Варшава, Букурещ и Милано е отчетено повишение на неусвоените площи.

От началото на 2013 г. на пазара в Европа са излезли само 2 млн. кв. м нови офис площи - далеч под пика от 7,7 млн. кв. м, отчетен през 2007 г. На пет града - Москва, Лондон, Париж, Варшава и Франкфурт - се падат над 60% от новото предлагане.

Очаква се обемът на завършените нови офиси да се увеличи през втората половина на годината, като за цялата 2013 г. обемът им вероятно ще достигне 5,7 млн. кв. м. Тази тенденция ще бъде предвождана от Москва и Париж съответно с 1 млн. кв. м и 750 000 кв. м. Следват пазарите от Централна и Източна Европа (573 000 кв. м) и Лондон (508 000 кв. м).

През второто тримесечие наемите на първокласните офиси в Европа остават стабилни, отчитайки скромно увеличение с 0,2% спрямо предхнодните три месеца и с 0,6% на годишна база. Като цяла картината е балансирана между места като Букурещ, Киев, Варшава и Мадрид, където наемите все още са под натиск, и Москва (+7,7%), Истанбул (7%) и Франкфурт (7%), където наемите отчитат сериозни годишни увеличения.

От DTZ прогнозират, че наемите на първокласните имоти в Европа ще се увеличат с 1,2% през 2013 г. и 1,6% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още