IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на логистични и индустриални площи се радва на засилено търсене

На някои пазари обаче все още се наблюдава неравномерно търсене, както и дисбаланс между търсене и предлагане

09:33 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Глобалният пазар на логистични и индустриални площи се радва на засилено търсене

Въпреки слабия икономически растеж и бавните темпове, с които се разкриват нови работни места, търсенето на индустриални и складови площи и модерни центрове за дистрибуция остава силно в глобален план, посочва се в доклад на Colliers International, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Лондон, Хонконг и Сингапур заемат челно място в класацията на компанията за наемите на индустриални и логистични площи, а индустриалните сгради са почти напълно заети.

Най-силен ръст на търсенето на площи експертите отчитат в Азия и Северна и Южна Америка, особено в близост до пристанища и вътрешни разпределителни центрове. Заради недостигът на качествени площи, които да отговарят на тези изисквания, е засилено строителството за собствени нужди, посочва се в доклада.

Най-силен ръст на наемите на първокласните индустриални и логистични площи е отчетен в Германия, посочват още експертите. Подкрепа за ръста на наемните равнища оказва недостигът на модерни площи в основните градове.

По-специално в района на Мюнхен е регистриран ръст на търсенето сред производителите на автомобили. Високата покупателна способност в региона привлича и търговци на дребно, които търсят възможности за експанзия.

Същевременно експертите подчертават, че що се отнася до площите в Северна Америка, около 40% от индустриалните и логистични действащи сгради в САЩ са стари и вече функционално остарели, което предполага необходимост от ново строителство.

В Мексико обаче икономическият растеж се забавя, а свободните площи се увеличават. Въпреки негативните тенденции обаче в ход са 14 нови мащабни проекта, които ще добавят още 1 млн. кв. м площи на пазара. Допълнителни 2 млн. кв. м са на етап планиране и проектиране и се очаква да бъдат завършени до 2015 г.

В доклада се посочва още, че пазарът на индустриални и логистични площи в Сао Пауло се стабилизира и демонстрира повече зрялост. В Богота обаче са били абсорбирани повече от два милиона квадратни метра складови площи през втората половина на 2012 г., което е с 28 процента повече в сравнение със същия период на предходната година. От няколко години промишленото строителство се премести в покрайнините на града.

Същевременно в Китай отново започват да се сключват дългосрочни договори на фона на засиленото търсене на нови площи. Някои от строителните проекти се бавят, което принуди наемателите да се опитат да предоговорят условията със собствениците и да си издействат още малко време.

Не липсват обаче и пазари с неравномерно търсене и дисбаланс между търсене и предлагане, коментират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още