IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът в световното строителство ще създаде нови азиатски тигри

САЩ ще се радват на здравословен ръст в строителния сектор, но в Европа без Великобритания се очаква свиване на строителните обеми с 5% до 2025 г.

13:32 | 01.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новоизграждан жилищен комплекс в индонезийската столица Джакарта. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Новоизграждан жилищен комплекс в индонезийската столица Джакарта. Снимка: Архив Ройтерс

Макар че Китай изпревари САЩ като най-голям строителен пазар в света през 2010 г., докладът предвижда здравословен ръст от 40% в американското строителство до 2025 г.

„Възстановяването на американския строителен пазар, което започна през миналата година, се предвижда да продължи, като жилищният пазар остава най-бързорастящият сектор. Прогнозираме, че обемът на жилищното строителство в САЩ ще нарасне с над 75% между 2012 и 2025 г.“, твърдят авторите на документа.

Те добавят, че САЩ ще се нуждаят от близо 20 млн. нови жилища до 2025 г., което означава средно над 1,5 млн. нови сгради годишно.

В ярък контраст с дотук изнесените данни докладът предвижда, че европейският строителен сектор ще бъде с 5% по-малък през 2025 г., отколкото в началото на световната финансова криза през 2007 г.

„Всеки цикличен обрат в Западна Европа след двукратния спад в строителната активност през периодите 2008-2010  и 2012-2013 г. ще бъде много слаб. При намаляваща покупателна способност на домакинствата на фона на понижаващото се реално заплащане и рекордно високата безработица търсенето в жилищното строителство ще бъде слабо. Ограничените финансови възможности на националните правителство ще ограничат възможностите за значими инвестиции в инфраструктурата, а несигурността относно откриването на дългосрочно решение за дълбоко вкоренените финансови и бюджетни проблеми в еврозоната сдържат силно инвестициите на бизнеса в нови мощности“, предупреждава докладът.

Великобритания обаче се очертава като изключение. Нейният строителен сектор се очаква да се разшири почти двойно спрямо средното ниво на растеж в Западна Европа.

Сред факторите, обуславящи изключителността на страната, авторите на документа изтъкват недостига на британския жилищен пазар и правителствените мерки за стимулиране на жилищното строителство.

„Налице е спешна нужда от модернизиране на остаряващата инфраструктура и за изграждането на още нови жилища, за да бъде предотвратен разширяващият се дефицит на жилища във Великобритания, но очакваме да видим и повече инвестиции в инфраструктурата в страната и в недвижимите ѝ имоти от инвестиционни фондове от Китай и Близкия Изток. В допълнение по-силните търговски връзки с растящата американска икономика и по-положителното демографско развитие насочват към по-силно представяне в средносрочен план за британския строителен пазар в сравнение с останалата част от Западна Европа“, отбелязват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Много сме далеч от обръщане на глобалния прираста в отрицателен! Нормално е да има ръст на строителството и урбанизацията! (~ X2)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
"докладът предвижда здравословен ръст от 40%"Здравословният ръст е надолу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 10 години
"...спонсориран от 24 големи компании и подготвен от експерти в бранша от Global Construction Perspectives и Oxford Economics" - жилища, бумове, тигри, алабала - защото парите не са в нуждаещите се от жилище, а и те няма как да вземат заеми щото риска от безработица ще расте глобално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още