IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли живот в призрачните градове на Китай?

Големият проблем са цените на жилищата, но някои предприемачи започват да ги понижават и да предлагат допълнителни удобства и услуги на обитателите

12:58 | 03.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основното предизвикателство пред китайските власти не е строителството, а как да направят жилищата по-достъпни за хората. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основното предизвикателство пред китайските власти не е строителството, а как да направят жилищата по-достъпни за хората. Снимка: Ройтерс

Първо построй, после мисли. Това явно е главната стратегия за градско строителство в Китай през последното десетилетие. В Джънджоу – столицата на провинция Хенан, този подход е дал противоречиви резултати и само допреди няколко години новата строителна зона към града се превърна в най-големия град-призрак в Китай с хиляди празни и рушащи се жилища, офиси и инфраструктура, пише CNN

Напоследък обаче се наблюдават признаци на живот и ситуацията като че ли започва да се променя. През последните празнични дни паркът в градчето - зелен оазис на върбови дървета, езера и фонтани, заобиколен от блестящи нови кули от стъкло и стомана, привлече доста посетители.

На фона на пищната зеленина се забелязват новобрачни двойки, които си правят професионални фотосесии. Някои от тях са пропътували хиляди километри, просто защото са разбрали за това място и са поискали то да стане фон на спомените им от сватбения ден.

Въпреки потока от хора, които просто се разхождат в района, посетителите споделят, че цените на жилищата там не са им по джоба. Статистиката сочи, че средният месечен доход в Джънджоу е 483 долара, а кв. м жилищна площ в празните лъскави кули започва от 1 660 долара и се очаква да продължи да расте. Същевременно правителствените мерки за затягане на пазара и облекчаване на ценовото бреме не дадоха кой знае какъв резултат.

Урбанизацията обаче си казва думата. В началото на миналата година вече повече от половината население в Китай е живяло в градовете, като до края на 2030 г. се очаква градското население в страната да надмине 1 млрд. души. Това означава, че има надежда призрачните градчета да се населят, тъй като градовете ще имат нужда дори от по-мащабно строителство.

Основното предизвикателство пред китайските власти обаче не е строителството, а как да го направят по-достъпно за хората, отбелязва медията.

Въпреки че населението на Джънджоу се е увеличило с 30 на сто в периода 2000-2010 г., и към днешна дата е над 9 млн. души – почти колкото населението на Ню Йорк, Лондон или Банкок, местните споделят, че новите квартали са изключително бедно населени и там има доста празни апартаменти.

Въпреки това строителството тече с пълна сила, като няколко небостъргача с жилища са на различен етап и без ясен план как точно ще бъдат населени, тъй като хората не купуват. Някои от инвеститорите обаче осъзнават, че трябва да свалят цените. На един ъгъл например студентки раздават рекламни листовки, според които купувачите на жилище в комплекса "Harmony Building" могат да вземат „два етажа на цената на един“.

В офиса на друга компания пък споделят пред CNN, че откакто са понижили цените, всички апартаменти в техните сгради вече са продадени. Други жилищни комплекси пък привличат потенциални клиенти с допълнителни услуги, като кино, фитнес, шопинг центрове, ресторанти и т. н.

При все това раздвижване обаче някои от инвестициите са „кухи“. Много китайски богаташи предпочитат да инвестират в имоти, вместо да си държат парите в банките, тъй като лихвите са колкото инфлацията. Това, че са купили цели сгради, не означава, че ще ги ползват, но пък сделките все по-агресивно дърпат цените нагоре.

Един от тези крупни инвеститори, пожелал анонимност, коментира пред CNN, че след още 10 години нещата ще бъдат различни и няма да има и помен от призрачния град. Икономисти пък заключават, че с тези темпове на урбанизация нещата няма как да се случват едновременно бързо и без никакви грешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
panther
преди 11 години
"Първо построй, после мисли." - Това е основната стратегия и на българските пишман-строители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още