IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очертава се още една тежка година за пазара на офиси в Европа

Усвояването на офис площите е паднало до най-ниско ниво от 2009 г. през първото тримесечие, отчитат от консултантска компания

12:48 | 25.05.13 г. 1
Очертава се още една тежка година за пазара на офиси в Европа

Ситуацията на пазара на офис площи в Европа през първото тримесечие предвещава тежка година за сегмента, прогнозират от консултантската компания CBRE.

През първото тримесечие усвояването на офиси е паднало до най-ниско ниво от 2009 г., сочат данните на компанията. Търсенето продължава да се свива, а на някои пазари – да излизат все по-мащабни проекти, посочват експертите.

През първите три месеца на годината като цяло за Европа нивото на незаетите площи е останало почти без промяна. Съществено увеличение се наблюдава в Централна и Източна Европа, но това се дължи повече на конкуренцията новите спекулативни проекти, които са излезли на пазара през последните месеци, пише в доклада на компанията.

В Югоизточна Европа пък продължава тенденцията наемателите да оптимизират своите пространства, което също е довело до ръст на дела на празните офиси.

Очакванията са, че до края на годината и през 2014 г. на европейските пазари ще излязат още повече нови офиси, макар че мащабите на строителството не може да се сравняват с тези отпреди кризата. Повечето от проектите са на ключови пазари в Западна и Централна Европа, като проектите са първите по-мащабни от времето на срива насам.

Като цяло за Европа наемните нива на офисите са останали без промяна. Слаби ръстове са отчетени на по-силните западноевропейски и скандинавски пазари, а спадове – в Централна и Югоизточна Европа. Очакванията са тенденцията да се задържи до края на годината заради продължаващата рецесия.

По-съществен ценови растеж може да се случи през 2014 г., от когато се очаква да започне по-трайното и отчетливо възстановяване на европейската икономика от кризата, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
...наистина, за съжаление, за България ще бъде една много тежка година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още