IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно начало на годината за пазара на бизнес имоти в Европа

Очакванията са активността на пазара на бизнес имоти да продължи да нараства, а все повече инвеститори да се насочват към по-рискови дестинации

12:15 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Силно начало на годината за пазара на бизнес имоти в Европа

Пазарът на бизнес имоти в Европа започна годината силно. Инвестициите през първото тримесечие са нараснали с близо 16 на сто спрямо предходните три месеца до 32,7 млрд. евро, сочат данни на Cushman & Wakefield.

За 12-те месеца до края на март обемът на инвестициите е достигнал 136,7 млрд. евро, което е ръст от 4,4% на годишна база, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

Активността на пазара се подкрепя от засилването на дълговото финансиране, както и частния капитал. Освен това предлагането на първокласни активи, които са най-търсени, остава ограничено, което подкрепя ценовия ръст. Това отблъсква голяма част от инвеститорите, които търсят алтернативи и по-висока доходност, отбелязва изданието.

Експертите подчертават, че инерцията, която пазарът е набрал през първите три месеца на годината, ще се отрази на цялата година. Очакванията са активността на пазара на бизнес имоти да продължи да нараства, а все повече инвеститори да се насочват към по-рискови дестинации с по-големи запаси – например към Централна и Източна Европа.

От компанията прогнозират, че общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа ще нарасне с около 4-5% спрямо отчетените през миналата година равнища.

Въпреки ограниченото предлагане и ниската доходност, първокласните активи продължават да са най-търсени. Обемите на инвестициите на трите основни пазара – Великобритания, Германия и Франция, са се увеличили с 32% през първото тримесечие на годишна база, а делът им от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа се е увеличил до 64% от 57% през първите три месеца на миналата година.

Недостигът на първокласни активи и високите цени в Швеция са довели до спад на активността в страната, като ръстовете на датския пазар не могат да го компенсират и това се е отразило негативно на целия Скандинавски регион.

По-съществено увеличение на активността на пазара на бизнес имоти е отчетена освен в Дания, и в Германия, Русия, Чехия, Унгария, Люксембург и Холандия. Ръст е регистриран също така в Израел и Гърция, но те тръгват от изключително ниска база, посочва се в доклада. Оживление се наблюдава и в Италия, докато в Испания и Португалия настроенията остават песимистични. Към двете страни изненадващо се присъединява и Турция, както и целият регион на Близкия Изток.

Най-добро представяне са постигнали индустриалните имоти в Европа – обемът на инвестициите през първото тримесечие е скочил със 77% на годишна база, а делът от общия обем на инвестициите в бизнес имоти се е увеличил до 11,4% от 8% по същото време миналата година.

Инвеститорите в търговски имоти са станали по-селективни, като обемът на инвестициите отбелязва малък спад спрямо последното тримесечие на миналата година, но нараства с 34% спрямо първите три месеца на 2012 г. Делът им от общия обем на инвестициите се е увеличил леко от 22% до 25%, отчитат от компанията. Най-силен ръст на сделките се наблюдава във Франция и Русия, допълват експертите.

Офисите остават предпочитан актив за инвеститорите, но първото тримесечие е разочароващо за сегмента. Обемът на инвестициите в офиси в Европа се е свил с близо 5 на сто на годишна база през първото тримесечие, а делът им от общия обем на инвестициите в бизнес имоти се е свил от 49% до 43% за една година. Най-много за този спад са допринесли пазарите във Франция, Швеция, Великобритания, Норвегия и Испания.

За повечето европейски пазари трансграничните инвестиции остават изключително важни, но същевременно през първото тримесечие се отчита най-голям спад на активността именно при чуждите инвеститори. Същевременно обаче вътрешните инвеститори са станали изключително активни и успяват да компенсират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още