IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза спъва пазара на ваканционни имоти

Руските купувачи, от които зависи сегмента, отлагат огледите и решението за покупка заради нестабилността в страната

13:07 | 22.05.13 г. 1
Политическата криза спъва пазара на ваканционни имоти

По данни на компанията цените в Банско към април 2013 година са около 450-500 евро на кв.м на фона на 500-700 евро през есента на 2012 г. Спадът се дължи не само на политическата нестабилност, но и на неправилната държавна политика спрямо развитието на българските курорти, заради която липсва ключова инфраструктура, а недостроените бетонни паметници на времето на строителния бум не се премахват и създават лошо впечатление у гостите.

Що се отнася до пазара на ваканционни имоти в курортите по Черноморието, новите проекти са малко, но качествени и имат всички предпоставки да задържат интереса на купувачите.

Наблюдава се обаче тенденция купувачите да се интересуват не само от ваканционните проекти, а и от градски имоти. Това са предимно млади семейства с деца, които искат трайно да се установят да живеят в България, поясни Мариана Даскалова.

Такива купувачи биха били привлечени и от ваканционните комплекси, стига инвеститорите да ги подобрят и превърнат в имоти за целогодишно ползване, допълни тя.

Цените

И в зимните, и в летните курорти от компанията отчитат спад на цените за кв. м площ. В Банско например тази пролет средните цени са около 450 евро при 650 евро през февруари 2012 година.

В Слънчев бряг цените варират между 300 и 600 евро при 300-700 през миналата година и 400-900 през 2010 г.

Стабилни остават цените единствено в Созопол, където през 2010 г. са отчетени нива от около 1 000 – 1 100 евро за кв. м., а от 2011 г. насам се задържат на около 1 000 евро за кв. м.

Важен покозател за пазара обаче е и скоростта, с която се сключват сделките. През тази година тя се забавя – тенденция, която се дължи на умората на клиентите и желанието им да изчакат развитието на политическата ситуация у нас, отчитат от компанията.

Теофил Петров прогнозира, че спадът на пазара и цените ще продължи, ако продължат да излизат послания за сериозни проблеми в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
panther
преди 11 години
Марсиянсите са виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още