IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат силно тримесечие за пазара на офиси и индустриални площи

Въпреки по-големия обем усвоени площи, празните офиси в София са близо 32%

13:50 | 16.04.13 г. 1
Отчитат силно тримесечие за пазара на офиси и индустриални площи

Преместването на наемателите от сгради с ниско качество е повишило заетостта на клас А и В сградите. Свободните офиси са намалели с 1,74 процентни пункта до 31,7% в сравнение с предходното тримесечие. В 10-те най-добри клас А офис проекта намалението е с 0.8 процентни пункта до 17,6%.

Наемите в сградите клас А не са се променили през първите три месеца на годината. „В широкия център и по основните столични булеварди, където са най-добрите нови проекти, те останаха в диапазона 9-12 евро на кв. м за клас А офиси. С увеличението на заетостта очаквам следващите сделки да се сключват в горната граница на този диапазон“, прогнозира Кайзеров.

Индустриални площи

Компании от производствения сектор продължават да подкрепят пазара на индустриални площи. LEM, швейцарски производител на електрооборудване, обяви, че наема 4 500 кв.м в София за производство. Извън столицата турският производител на какаов ликьор и какао на прах „Алтънмарка“ придоби фабриката за преработка на вълна ADF в Първомай в една от най-забележителните сделки за последната година.

„Това са нови доказателства, че производствените компании виждат позитив от присъствието си в България“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton.

Предлагането на индустриални площи обаче остава свито. С 12 700 кв.м изцяло построени за собствени нужди софийският пазар отбелязва сезонно слабо тримесечие на строителство. Завършените площи са с 66% по-малко от завършените в последните три месеца на 2012 г. В резултат на това процентът на свободните площи се сви до 3,36%, отчитат от компанията.

“Предлагане на нови проекти за продажба или под наем почти няма. Вместо това вече няколко тримесечия наблюдаваме сделки с качествени индустриални активи, чиито собственици спират дейността си и предпочитат да осребрят инвестицията си като продадат или отдадат земята и сградите “, коментира Гюрджиев.

Наемните нива на качествените площи също не са се променили през първите три месеца на годината в сравнение с края на 2012 г. От една страна, липсата на предлагане подкрепя настоящите нива, а от друга компаниите не са склонни да инвестират или най-малкото подхождат много предпазливо към нови проекти, поради което инвеститорите са принудени да се придържат към настоящите наемни нива и да предлагат допълнителни стимули на наемателите.

Очакванията на Forton за пазара през второто тримесечие на 2013 г. са по-скоро позитивни, стига политическата перспектива да не се влоши след предстоящите на 12 май избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
В чии мокри сънища е имало "силно тримесечие" на пазара на офис площи? Хем ударно закриваме фирми, хем ударно наемаме офиси, е това и Дейвид Копърфийлд не го може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още