IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международни компании продължават да движат пазара на логистични площи

Очакванията са пазарът на логистични услуги да продължи да се развива в положителна посока

11:58 | 22.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Международни компании продължават да движат пазара на логистични площи

Международни компании продължават да проучват държавите от Балканския регион с цел изнасяне на производствени дейности предимно в сферата на леката промишленост, което подкрепя пазара на логистични площи в България.

Подходящото географско разположение, което може да обслужва източната и югоизточната част на Европа, ниските оперативни разходи, наличието на

квалифицирана работна ръка и членството ни в Европейския съюз са сред основните предимства на България, посочва се в нов доклад на Colliers за пазара на логистични площи у нас.

Интерес за евентуалните инвеститори представляват районите извън София, които предполагат по–ниски производствени разходи. “Поради високите нива на безработица, в някои области на страната данък печалба не се заплаща, което също ги прави атрактивни за чуждите инвеститори”, пише още в документа.

Значим е и интересът към Пловдив и района, посочват експертите. Очаква се пазарът там да продължи да се развива основно в посока проекти, създадени по поръчка и според изискванията на клиента, но също така ще се стартира и изграждането на спекулативни площи.

Площите

В края на 2012 г. предлагането на индустриални и логистични площи в София достигна 665 619 кв.м., включително спекулативни площи, проекти, изградени по поръчка, както и тези, отдавани под наем от логистичните оператори (3PL).

Единственият завършен нов проект през разглеждания период се намира в логистичен парк ЗММ в София и е с площ от 8 500 кв.м.

В сравнение с първата половина на 2012 г. се наблюдава ръст от 15% в обема на предлагането, който се дължи основно на преотдаване на логистични площи от техните собственици. Тази тенденция продължава през последните две години и е довела до ръст на свободните площи. Очаква се тя да се запази и през 2013 г., прогнозират от консултантската компания.

Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още