IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко е опасен пазарът на имоти в Китай?

Най-голямата опасност за пазара на имоти в Китай е големият обем на строителството, според икономист

12:27 | 06.03.13 г.
Колко е опасен пазарът на имоти в Китай?

Опасенията, че пазарът на жилища в Китай прегрява, пак се разпространяват мълниеносно, след като властите в страната обявиха нова поредица от мерки за „охлаждане“ на жилищния сектор, пише CNBC.

Ключови играчи от сектора, включително шефа на най-голямата местна строителна компания, предупреждават за огромните рискове в бранша.

В интервю за CBS News главният изпълнителен директор на Vankе Уан Шъ заяви, че имотният сектор в Китай вече е в състояние на балон.

Напоследък се наблюдава бум, като цените в някои градове са се увеличили 10 пъти, изтласквайки масата от купувачите извън пазара. Според някои изчисления цената на жилище в Шанхай възлиза на 45 средни годишни работни заплати в града.

Според Шъ ако имотният балон се спука, това ще предизвика бедствие, а спадът на цените на жилищата ще доведе до социални безредици, подобни на Арабската пролет.

Имотите са сред най-популярните инвестиции в страната, като се има предвид нестабилността на местния пазар на акции, така че евентуален рязък спад на цените ще засегне милиони местни инвеститори.

Миналата седмица китайското правителство обяви нови мерки за ограничаване на спекулативното търсене и стабилизиране на цените. То призова за по-строго прилагане на данъка от 20% върху печалбата от продажба на жилища и настоя градовете с бързо поскъпване на имотите да повишат изискванията за първоначалната вноска и лихвите по ипотеките за второ жилище.

Икономистът Патрик Чованек е на мнение, че най-голямата опасност за пазара на имоти в Китай е големият обем на строителството. Бумът през последните години например доведе до появата на т. нар. "призрачни градове" без обитатели. Съотношението между жилищната етажна площ в строеж и продадените площи постоянно нараства, като през 2012 г. на всеки продаден кв. м е имало 4,4 кв. м в строеж. Преди глобалната финансова криза през 2008 г. това съотношение бе 3,9.

Дариуш Ковалчик, старши икономист в Credit Agricole, обаче, не се тревожи от евентуално свръхпредлагане в Китай. "Урбанизацията е гаранция, че търсенето в градовете ще остане силно, тъй като всички искат да живеят там", твърди той.

Според Жън Сиенфън, икономист от IHS Global Insight, евентуална криза на жилищния пазар на страната може да бъде причинена само от две неща: рязко забавяне на икономиката и/или силни мерки за намаляване на задлъжнялостта.

"Това няма да се случи скоро, но има риск, който се трупа", смята специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още