IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поляризацията на пазара на имоти в Китай се задълбочава

Ситуацията на жилищния пазар в страната е трудно да се опише само с думата "балон"

13:35 | 27.02.13 г.
<p>
	В най-големите китайски градове има хроничен недостиг на жилища за хората със средни и ниски доходи, докато малките се задъхват от свръхпредлагане.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

В най-големите китайски градове има хроничен недостиг на жилища за хората със средни и ниски доходи, докато малките се задъхват от свръхпредлагане. Снимка: Ройтерс

По-малките населени места в Китай изостават от процъфтяващите големи градове не само по отношение на цените, но и по обем на строителството, пише Financial Times.

"В трето- и четвърторазрядните градове в Китай има огромен проблем с имотите. Продажбите на жилища се забавиха сериозно до степен, в която предлагането сериозно надвишава търсенето", заяви в телевизионно предаване по Китайската централна телевизия Жуей Чънган - един от най-популярните водещи в страната.

Миналата седмица той излъчи репортаж за проблемите в сектора на имотите в Таншан - северен град, известен със стоманодобивните си заводи. При сегашното темпо на продажбите ще са нужни десет години, за да могат да бъдат продадени всички жилища, построени там от 2009 г. насам.

Таншан е само на час от Пекин с високоскоростен влак, но пазарът на имоти в столицата е абсолютно различен. Миналата седмица правителството обяви, че цените на новите жилища там са се увеличили с 2,1% през януари на месечна база - най-големият скок от три години насам. В момента цените там са около 4 хил. долара/кв. м, или над четири пъти по-високи от тези в Таншан.

Пазарът на две скорости не е характерен само за Китай. Във Великобритания например цените в Лондон продължават да вървят нагоре, а останалата част от страната изостава. В Ню Йорк пазарът остана силен, докато "пясъчните щати" на САЩ бяха опустошени по време на глобалната финансова криза.

В Китай обаче разделението достига върхови степени. Не само че цените на жилищата в най-големите градове се движат в противоположна посока на тези в по-малките центрове, но и има ярко несъответствие в обема на строителството.

В най-големите градове като Пекин, Шанхай и Шънджън се наблюдава хроничен недостиг на жилища за хората с ниски и средни доходи. В същото време в по-малките градове с население до 3 млн. души има сериозно свръхпредлагане. Ето защо простото описание на пазара на жилища в Китай като "балон" не е много точно.

Политиките на Пекин за затягане на пазара са насочени приоритетно към най-големите градове, често за сметка на по-слабите пазари. Голямата нова идея е да се предостави повече земя за строителство, за да се овладеят цените - мярка, която, ако бъде осъществена, само ще задълбочи проблемите на по-малките населени места.

За строителите очевидната стратегия е да инвестират на места, където цените нарастват, и да се отдръпнат от такива с големи запаси от празни апартаменти. Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се осъществи на практика.

Първо, проблемът със свръхпредлагането е много широко разпространен. Второ, големите строителни компании вече са дълбоко навлезли в проблемните райони. Трето, оставането само в големите градове е скъпо - цените на парцелите, предлагани на търг, достигат рекорди.

В тази ситуация не е изненадващо, че някои компании търсят коренно различни стратегии. През този месец една от водещите компании в бранша навлезе на пазара в САЩ с инвестиция в жилищен комплекс в Сан Франциско. Говори се, че строителният бизнес в страната търси възможности и за други сделки в чужбина, включително в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още