IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитото строителство и засиленото търсене раздвижиха пазара на бизнес имоти

Тази година може да се очаква сключването на инвестиционни сделки с бизнес имоти в България

11:40 | 07.02.13 г. 4
Свитото строителство и засиленото търсене раздвижиха пазара на бизнес имоти

Наемните нива в сегмента на офисите са останали стабилни през миналата година, а в някои сгради с по-централна локация се наблюдава и лек ръст. Очакванията са тенденцията да се задържи.

Индустриални площи

През миналата година България успя да се върне на картата на Европа като дестинация за разширяване на дейността на компании от леката индустрия, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър индустриални площи в компанията.

Производството е изместило търговската логистика като движеща сила за индустриалните имоти, като процентът на незаетите площи се е свил до под 4 на сто.

Спекулативно строителство в сектора почти липсва и тенденцията се очаква да се задържи. Основно се изграждат проекти за собствени нужди – нови и разширяване на съществуващи логистични и складови площи.

През миналата година предлагането на нови площи в района на София се е свило с над 30 на сто на годишна база до 72 300 кв. м, а през първото полугодие се очакват 36 700 кв. м нови площи в региона.

През 2012 г. са били усвоени близо 78 хил. кв. м, което е с 5,6 хил. кв. м повече спрямо въведените в експлоатация площи. Търсенето остава стабилно и се очаква тенденцията да се задържи, заключи Гюрджев.

Търговски площи

Пазарът на търговски площи остава динамичен, като с новооткритите търговски центрове площите се увеличиха с 13 на сто до близо 633 хил. кв. м. Разпределението на площите на 1 000 жители средно за България е достигнало над 86 кв. м, което нарежда страната ни на 37-мо място в Европа, посочи Росен Генев, мениджър търговски площи в компанията.

В момента Стара Загора е лидер по търговски площи на 1 000 жители население, следвана от Варна и Русе. Ако обаче бъдат реализирани по план обявените проекти, Бургас ще излезе на първо място през настоящата година, следван от Стара Загора и Варна.

София, с откриването на новите проекти през тази година, ще се придвижи до 6-та позиция по разпределение на търговските площи на 1 000 души население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
ПИЧ
преди 11 години
Я се разходете из новия Bulgaria mall - няма джан джун човек, 10-тина човека се мъдрят. Още има празни помещения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ПИЧ
преди 11 години
Той малкия и средния бизнес фалира или е под силен натиск - кой ги наема тия офис площи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още