IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посредниците при сделките с имоти вървят по пътя на „изсветляването“

Надеждата е през 2013 година най-накрая да бъде приет дългоочакваният закон за дейността на брокерите

15:30 | 02.01.13 г. 1
Посредниците при сделките с имоти вървят по пътя на „изсветляването“

Не липсват разбира се и скептици, като основните опасения са за ограничаването на конкуренцията на пазара заради допълнителните изисквания за упражняване на професията.

Пазарът на имоти в България и законовият регламент

От средата на 90-те години, по инициатива на националното сдружение, се води дискусия за отделен закон за недвижимите имоти, какъвто действа в много други страни.

Операциите с недвижими имоти по принцип са регламентирани в няколко закона, но нормативен акт, създаден конкретно за посредниците при сделките с имоти, би обобщил всички „разхвърляни“ из различни нормативни актове в момента регламенти.

Освен това брокерите останаха единствените от сектора на имотите без законова регламентация на дейността, след като архитекти, строителни инженери, проектанти и оценители вече работят съгласно действаща нормативна рамка и дейността им се регулира от съсловни камари.

В един момент преди десетина години от бранша настояваха дори за въвеждането на лицензионен режим. Процедурите за издаване на лиценз обаче биха били изключително тежки, изисква се и подготвен административен апарат, а освен това със сигурност подобна мярко би оказала негативно въздействие върху конкуренцията.

Първата крачка за регламент на сектора беше направена едва през 2010 г. Тогава бяха въведени доброволните стандарти на Европейския комитет по стандартизация (CEN) за упражняването на брокерска дейност.

Агенциите, които се сертифицират по тези стандарти и ги прилагат в работата си, обаче са малко. Стремежът на сдружението обаче е да въведе европейските стандарти в закона за дейността на брокерите и така да ги направи задължителни за всички.

Дали действително една такава нормативна рамка би изсветлила допълнително пазара на имоти, или ще се сбъднат прогнозите на скептиците, няма как да се каже отсега. Със сигурност обаче ще се направи опит да бъдат решени едни от големите проблеми на пазара, свързани със сигурността на клиентите, договорните взаимоотношения при посредничеството на пазара, кражбата на оферти и спазването на елементарни етични правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
И пак ще настане едно лапане - дали таксички, дали лицензчета... за сметка на малките фирмички! Но, в името на справедливостта и честността на пазара ... ще бъде регулиран! И после като всяка регулация ще, бъдат прецакани и двете страни... в името на монопола!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още