IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризисните парадокси на пазара на бизнес имоти в България

Търсенето е съсредоточено в първокласния сегмент и се чувства недостиг на качествени активи след строителния бум, особено в сегмента на офис площите

09:07 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кризисните парадокси на пазара на бизнес имоти в България

Офиси

Пазарът на офиси отдавна страда от свръхпредлагане заради бума на строителството преди кризата. Според данните на различни консултантски компании в момента около 30% от офис площите само в София са свободни.

Същевременно обаче точно в този сегмент от пазара на бизнес имоти най-остро се вижда парадоксът да не достигат площи – по-точно качествени нови офиси.

Консултантите отчитат, че най-добрите сгради като съотношение между качество, цена и инфраструктура са почти изцяло запълнени, а търсенето продължава да е съсредоточено в първокласния сегмент. Затова няма да е изненада, ако наемните нива на най-качествените площи започнат да растат в близко бъдеще.

Същевременно заради свръхпредлагането на пазара на офиси като цяло наемните нива продължават да се понижават, макар и с по-бавни темпове. Доходността обаче е сред най-високите, предлагани от европейските пазари, което свидетелства и за високия риск, който биха поели инвеститорите в офис площи в България, освен ако проектът им не е изключителен.

Кризата със сигурност стабилизира обемите на строителството в сегмента и развитието му премина на по-ниски обороти. Тенденцията се очаква да продължи и през следващите години. Много от планираните за строителство проекти бяха отложени за по-добри времена, затова се понижава обемът на готовите площи, които се въвеждат в експлоатация.

Въпреки това усвояването на новите площи продължава да е по-бавно, отколкото са готовите офиси, които излизат на пазара. Така че високата незаетост и натискът върху цените също се очертава да се задържат като тенденция като цяло за пазара.

Индустриални имоти

България не е изключение от тенденциите на европейския пазар на индустриални и логистични площи – пазарът ни страда от все по-изявен недостиг на подобни имоти.

Запасите у нас в по-голямата им част са изключително остарели и нефункционални, а кризата спря всички опити за спекулативно строителство – изграждане на промишлени бази без налични клиенти, не само у нас, но и в цяла Европа.

Данните на различни консултантски компании показват, че индустриалните площи у нас са буквално на критичния минимум. Същевременно обаче търсенето от страна на инвеститори се засилва, като в случая решенията са две – или намирането на компромисен вариант, който да претърпи сериозен ремонт, или строителство за нуждите на конкретната фирма върху терен в предпочитан регион.

Заради недостига на качествени площи цените в сегмента, особено първокласния, се задържат на сравнително стабилни нива през последните тримесечия, а възстановяването на пазара върви със значително по-добри темпове в сравнение с останалите сегменти.

Очаква се търсенето на промишлени и логистични имоти у нас да продължи да расте заради интереса на чуждите инвеститори, които искат да изнесат производството си в страната заради по-ниските разходи.

Същевременно обаче икономическият потенциал на България не може да се развие напълно заради лошата инфраструктура. Южните региони на страната, особено София и Пловдив, са предпочитани от малкото инвеститори заради близостта им с магистрала Тракия, която ще бъде напълно завършена догодина, и по-добрите транспортни връзки.

В северната част на страната обаче инвестициите са в значително по-ниски обеми и промяната е изключително бавна и болезнена за региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още