IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор – най-зависимият от европейските пари за 2012 г.

Браншът не видя светлината в тунела на кризата и все повече зависи от еврофинансирането и обществените поръчки, организирани от държавата и общините

08:52 | 19.12.12 г. 6
Строителният сектор – най-зависимият от европейските пари за 2012 г.

Отделно по програмата „Регионално развитие“ през следващата година също трябва да бъдат усвоени около 2 млрд. лева, за да не загубим средства. В тях попадат и парите за саниране на многофамилните жилищни сгради, което също е източник на работа с огромен потенциал за много компании от строителния сектор.

Задлъжнялостта и финансирането в строителството – основни проблеми за фирмите

Освен тежката битка за проекти и проблемите с участието в обществените поръчки, междуфирмената задлъжнялост и високата задлъжнялост на общините към строителния бизнес също остава един от основните проблеми. Дълговете на местните власти към строителни фирми се изчисляват на над 200 млн. лева. Много фирми вече са завели дела срещу общини, като има и съдебни разпореждания за блокирането на редица общински сметки.

Строителните фирми продължават да се оплакват и от затегнатите условия за кредитиране. Така много от играчите в бранша остават без средства, въпреки че разполагат с добри проекти. Много от тях не успяват да се справят със затегнатото финансиране, затова от пазара продължават да отпадат строителни фирми. Регистрираните в централния професионален регистър към съсловната строителна организация компании вече са под 4 хиляди.

Изключително висока остава и безработицата в строителния сектор. Тенденцията е заетите в отрасъла да намаляват, като съкращенията на работна ръка продължават и не се очертава пазарът на труда в сектора да се подобри в близко бъдеще.

Перспективите

Усещането за криза в строителството едва ли ще намалеят поне в началото на 2013 г. Проектирането продължава да е в застой, като почти липсват нови проекти, а продължават да се реализират стари, подготвени още отпреди кризата, но преразгледани и адаптирани към сегашните условия на пазара.

Очакванията за раздвижване при проектирането заради подготовката на новия програмен период досега почти не се оправдаха. Подготовката на проектите за финансиране с евросредства до 2020 г. върви по-бавно, отколкото се очакваше, затова новите очаквания са раздвижване да има през 2013 г.

Продължава и процесът по преориентация на някои от играчите на пазара от строителство към довършителни работи, подобряване на енергийната ефективност и управление на имоти.

Ако действително се засилят темповете на усвояване на евросредства обаче, както и се подобри прозрачността при организирането на държавните и общински търгове, 2013 г. наистина може да се превърне в годината на строителството, както наскоро прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В противен случай фирмите вероятно ще продължат да свиват дейността си и да освобождават хора заради липсата на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Защото свестни нови жилища на поносими цени са рядкост. Рядкост! Значи...?! Значи не е толкова зле, а просто ги боли, че не е като преди. Ами ще трябва да свикнат, че вече няма никога да е като преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
След като е толкова зле положението щеше да е добре да се дадат някакви примерни цени за изпълнение на строителни поръчки, примерно на жилища, за да видим дали наистина е зле (и цените са станали по-понисими) или все още не може да се преодолее спомена за космическите печалби от преди няколко години и се работи със здрави норми на печалба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още