IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор – най-зависимият от европейските пари за 2012 г.

Браншът не видя светлината в тунела на кризата и все повече зависи от еврофинансирането и обществените поръчки, организирани от държавата и общините

08:52 | 19.12.12 г. 6
Строителният сектор – най-зависимият от европейските пари за 2012 г.

И през 2012 г. строителният бранш не успя да види светлина в тунела на кризата. Чуждите инвестиции в сектора са далеч под предкризисните нива, въпреки че тази година се наблюдава известен ръст спрямо предходната.

Спадът на строителната продукция спрямо пиковите равнища, отчетени през 2008 г., се движи около 40%, а на разрешителните за строеж достига почти 60%.

Не се оправдаха надеждите, че инфрастуктурното строителство ще измъкне сектора от кризата. То също регистрира спадове, макар и доста по-слаби от строителството на жилищни, административни и други сгради.

Обществените поръчки – основен източник на работа за бизнеса

Състезанието между строителните фирми за нови обекти в страната стана все по-ожесточено. Почти единствен източник на работа са обществените поръчки за строителство с възложител държавата и общините и европейските фондове като източник на финансиране.

От Камарата на строителите отчитат, че около 90% от обема на строителните работи е в изпълнение на обществени поръчки, почти изцяло по европейски проекти.

В малкото случаи, в които частен инвеститор възлага строителство, също започнаха да се организират своеобразни търгове, в които се канят за участие десетки фирми. Така инвеститорите успяват да постигнат значително по-ниска цена за строителните работи.

Бизнесът пък се активизира и настоява за по-прозрачно провеждане на държавните и общински търгове, така че да се прекрати практиката възложителите да залагат дискриминационни критерии в документацията с цел стесняване на кръга от участници.

В тази връзка предстои да бъдат въведени стандартизирани документи и договори за възлагане на строителство. Очаква се също така скоро да бъдат електронизирани всички процеси, свързани с процедурите по обществените поръчки, което също би трябвало да засили прозрачността в тази сфера. Въвеждането на електронни обществени поръчки е и едно от изискванията на Брюксел за усвояването на европейските средства през новия програмен период (2014-2020 г.).

Еврофинансирането – единственият източник на свежи пари за строителството

През 2013 година строителният сектор ще разчита основно на средствата по оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“.

Само през следващата година стартират процедурите за изграждане и ремонт на пречиствателни станции и ВиК инфраструктура на обща стойност над 2 млрд. лева.

Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Защото свестни нови жилища на поносими цени са рядкост. Рядкост! Значи...?! Значи не е толкова зле, а просто ги боли, че не е като преди. Ами ще трябва да свикнат, че вече няма никога да е като преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
След като е толкова зле положението щеше да е добре да се дадат някакви примерни цени за изпълнение на строителни поръчки, примерно на жилища, за да видим дали наистина е зле (и цените са станали по-понисими) или все още не може да се преодолее спомена за космическите печалби от преди няколко години и се работи със здрави норми на печалба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още