IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как съживяването на жилищния пазар в САЩ ще се отрази на растежа

Не се очаква секторът на имотите да допринесе съществено за ръста на американската икономика заради ниската база, от която тръгва процесът

09:32 | 23.10.12 г.
Как съживяването на жилищния пазар в САЩ ще се отрази на растежа

Ако съдим по редица данни напоследък, на жилищния пазар в САЩ тече активен процес на възстановяване, пише Financial Times. Това обаче може и да не е достатъчно, за да предизвика бърз растеж на икономиката като цяло.

Въпреки че жилищният сектор беше в основата на рецесията, процесът на възстановяване ще е бавен и ще е нужно много време преди американците отново да се почувстват богати. Това се дължи на факта, че строителството и цените на жилищата са паднали толкова много, че дори и евентуелен бърз растеж би предизвикал минимално подобрение в общите обеми.

В същото време опасенията, свързани с предстоящото увеличаване на данъците в края на 2012 г. и съкращаването на разходите, биха могли да нанесат сериозни и незабавни щети.

Например, въпреки че броят на новостартиралите строежи на жилища е нараснал до 872 хил. годишно, това е най-ниското равнище, регистрирано по време на рецесиите през 1981 г. и 1990 г. Инвестициите в сектора в момента възлизат на малко над 2% от БВП в сравнение с над 6% през 2005 г., като за нормални се смятат нива от около 4% от БВП.

Това показва потенциала за възстановяване – жилищното строителство с времето би могло да добави 2 процентни пункта към БВП. В същото време обаче данните са доказателство и за това колко ограничено е възстановяването от подобна ниска база.

Друг важен начин, по който възстановяването на жилищния сектор би помогнало на американската икономика, е чрез увеличаване на състоянието на домакинствата. Стандартно правило е, че 1 долар повече лично състояние с времето се превръща в 4 цента по-голямо годишно потребление.

Състоянието на американските домакинства в момента е паднало до близо 19 трлн. долара. Ако се покачи умерено с 5%, то ще нараства с по около 1 трлн. долара годишно, което прави допълнително потребление за 40 млрд. долара, или евентуално 0,3 процентни пункта от годишния БВП.

Комбинирането на тези два фактора предполага, че едно стабилно възстановяване на жилищния сектор се равнява на половин процентен пункт допълнително към годишния икономически растеж, но тези преки резултати не са всичко.

Ръстът на цените на жилищата може да даде обяснение за изненадващата сила на потребителското доверие. Според експерти с повишението на цените все повече хора отново ще имат жилища, които са по-скъпи от оставащите вноски по ипотеките им. Това би могло да окаже непропорционален ефект върху икономиката, тъй като повече хора ще могат да сменят жилищата си, а рефинансирането при сегашните ниски лихви би могло до голяма степен да подобри паричния поток на домакинствата.

Проблемът е, че въпреки че жилищният сектор се подобрява, много други фактори се влошават. Цялата световна икономика се забавя, което вреди на американския износ, бизнес инвестициите отслабват, а се задава и пореден бюджетен диспут.

„Има ужасно много негативи, а някои от тях стават все по-сериозни”,твърди Пол Ашуърт от Capital Economics в Канада. “Жилищният сектор смекчава някои от тях, но не може да компенсира много от останалите”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още