IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на имотите може да събори и банките в Италия

Сериозен проблем за банковия сектор на Апенините е качеството на заемите, отпуснати за компаниите от строителния сектор

13:32 | 19.10.12 г. 1
Секторът на имотите може да събори и банките в Италия

Италианските банки не пострадаха толкова от тежкото състояние, в което изпадна пазара на имоти, колкото финансовите институции в Испания, но все още има опасност да претърпят сериозни щети, предаде Ройтерс.

Цените на имотите в Италия са с 16% под нивата от 2008 г. в реално изражение, а 44% от активите на банките са обвързани със сектора на имотите. От консултантската компания AlixPartners изчисляват, че италианските финансови институции биха могли да претърпят загуби, свързани с имоти, на стойност между 9 и 65 млрд. евро, освен 23-те млрд. евро щети от „лошите“ кредити, натрупани по време на рецесията.

Експозицията на италианските банки към сектора на имотите под формата на ипотеки и кредити за строителни фирми възлиза на 662 млрд. евро в с равнение с 951 млрд. евро в Испания.

Според анализатора Лука Донди от Nomisma броят на сделките с жилищни имоти в Италия е паднал с 38% тази година в сравнение с 2006 г. В същото време на продавачите им отнема два пъти по-дълго време да намерят купувач и са принудени да предлагат отстъпки от средно 15%, за да сключат сделка, твърдят от италианската бизнесорганизация Confindustria.

Цените на жилищата, особено в големи градове като Милано и Рим, обаче се представят сравнително добре. Спадът им от 2008 г. е с 4,3% в сравнение със 7,3% в Испания и 11,7% в Ирландия. Но това се дължи отчасти на факта, че италианските банки поддържат изкуствено високи цени, като отказват да отпишат заемите си за сектора на имотите, смята Донди.

"Банките предлагат мораториуми и други форми на облекчителни мерки за длъжниците. Като го правят обаче, те рискуват да продължат да потискат пазара още много дълго време", посочва анализаторът и допълва, че не очаква възстановяване да настъпи поне още пет години.

"Испанският балон се наду бързо и се спука бързо. Тук балонът е по-малък, но ние изпускаме въздуха малко по малко. Банките просто отлагат деня на страшния съд", казва той.

Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) направи паралел между италианските и испанските банки, като отбеляза, че и в двете държави имотният сектор е причината за по-голямата част от сериозния ръст на необслужваните корпоративни заеми. Докладът бе силно критикуван от италианските банкери, които заявиха, че в Италия едва ли ще се случи жилищен балон.

Един от смекчаващите фактори в Италия е ниското ниво на дълговете на домакиснтвата, които са около 60% от разполагаемите доходи, т.е. доста под средното за Европейския съюз (ЕС) и наполовина на тези в Испания и САЩ. Така ипотечните дългове в Италия, възлизащи на 368 млрд. евро, "на теория са сред най-безопасните в света", посочват от AlixPartners.

По-големият проблем е качеството на заемите, отпуснати за компаниите от строителния сектор.

"Банките не знаят как да се справят с този проблем. Между 2007 г. и 2009 г. стотици строителни проекти бяха замразени, тъй като търсенето силно намаля. Финансирахме всички тях, само за да разберем, че са свършени едва 60-70% от планираните работи", споделя пред Ройтерс пожелал анонимност източник от банковите среди.

"Сега сме затрупани с недовършени активи, чиято стойност вероятно е не по-голяма от земята, върху която са построени", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Признавам си , в първия момент прочетох заглавието така:- Сектора на ИЗМАМИТЕ........Я да пийна още едно кафе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още