IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли Норвегия по пътя на Испания и Ирландия?

Икономисти пак предупреждават за опасност от спукването на жилищен балон в страната

18:36 | 18.10.12 г.
Върви ли Норвегия по пътя на Испания и Ирландия?

Норвегия, която избра да остане извън пределите на Европейския съюз и общата европейска валута, се радва на завидно стабилна икономика и процъфтяващ жилищен пазар. Има опасност обаче страната да върви по пътя на Испания и Ирландия жилищният сектор да „експлоадира“, предупреждават икономисти от Bank of New York Mellon, цитирани от CNBC.

Действително, ръстът на цените на жилищата в Норвегия е толкова сериозен, че Федералният резерв на Сан Франциско публикува доклад по въпроса през юни, в който прави паралел между събитията, довели до кризата на жилищния пазар в САЩ, и "ирационално бурния" бум, случващ се в Норвегия в момента.

Само през август отчетеното от Норвежката асоциация на брокерите на недвижими имоти увеличение на цените на имотите е с 8,1% на годишна база.

Въпреки че Норвежката централна банка предупреди за дългосрочните рискове за икономиката от покачващите се цени на жилищата, тя държи лихвите на равнище от 1,5% и вероятно ще продължи да поддържа това ниво до пролетта на 2013 г.

Според Нийл Мелор от BNY Mellon централната банка пренебрегва неукротимото поскъпване на жилищата, като се съсредоточава върху политика на ниска и стабилна инфлация.

Професорът по икономика от Университета в Йейл Робърт Шилер, който е и един от създателите на индекса S&P/Case-Shiller твърди, че правителството на страната трябва да започне да се тревожи "незабавно".

"Вместо да се поучи от Испания, където балонът на недвижимите имоти доведе до 44% увеличение на цените на жилищата между 2004 и 2008 г. преди да се спука, Норвегия позволява на икономическия успех да я главозамае", допълва експертът.

"Те са самодоволни заради превъзходството си по отношение на европейската криза. Те дори не се присъединиха към ЕС, камо ли към еврото. Не им се налага да спасяват нито една от безотговорните южни страни", казва Шилър.

"Имат си петрол от Северно море. Имат ниска безработица. Накратко, правят всичко както трябва и има много хора, които искат да живеят в Норвегия", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още