IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасността от жилищен балон в Канада още не е отминала

Силната задлъжнялост на домакинствата в страната е притеснителна

12:37 | 02.10.12 г.
Опасността от жилищен балон в Канада още не е отминала

Може би е така. В Канада със сигурност го няма типът надценени ипотеки, създали толкова много проблеми на САЩ. Нещо повече - в САЩ не само има много повече банки, спестявания и заеми - там жилищният балон породи и много повече ипотечни брокери, частни ипотечни застрахователи и прилив на пари от Уолстрийт в жилищния сектор на страната. Кредитният пазар в Канада е контролиран само от Royal Bank of Canada, Toronto-Dominion Bank, Bank of Nova Scotia, Bank of Montreal и CIBC.

Истина е също, че в Канада законодателството е доста по-различно. Стандартите за кредитиране са много по-затегнати и строго прилагани. Освен това ипотеките са застраховани от държавата чрез Canadian Mortgage Housing Corp. (CMHC).

Въпреки това между двата пазара има много сходства и слаби места. Жилищното кредитиране в Канада нараства и също като в САЩ местните политици и водещи банки бързат да предприемат мерки, за да предотвратят евентуален балон.

Тревожен е и размерът и структурата на CMHC. В момента агенцията е по-голяма от Fannie Mae по време на пика в САЩ, а петима от 10-имата губернатори имат връзки с жилищната индустрия.

В тази ситуация канадското правителство реално се опитва да забави пазара и затегна допълнително правилата за кредитиране. Мерките изглежда вече имат ефект. Продажбите през август намаляха с близо 6%, а цените се увеличиха с 4%.

Ако канадците имат късмет, темпото на увеличение на жилищните цени постепенно ще се забави, заплатите ще нараснат, а задлъжнялостта в национален мащаб постепенно ще намалее.

Освен това евентуален лош изход в Канада ще е различен от този в САЩ. Трудно е да си представим проблеми като механичната обработка на документи за налагане на възбрана или пък опити от страна на CMHC да върне обратно „лошите" заеми на канадските банки.

Въпреки това балансите от канадските банки ще пострадат от проблемните кредити, ще има отявлено забавяне на кредитирането и сериозен натиск върху потребителските разходи.

Струва си да се отбележи също, че канадската икономика е различна от тази на САЩ. Въпреки че много канадци работят в местния сектор на услугите, Канада като цяло получава сериозен дял от националния си БВП от износ, особено на природни ресурси и стоки с висока стойност, като автомобили и самолети. Затова има вероятност страната да избегне проблемите си благодарение на износа, стига икономиките на големи пазари като САЩ и Китай да се подобрят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още