IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нов балон на жилищния пазар в САЩ?

Възстановяването на американския жилищен пазар вече е видимо

11:58 | 02.10.12 г.
Задава ли се нов балон на жилищния пазар в САЩ?

Клишетата на пазарите се формират много бързо, а зараждащото се възстановяване на жилищния пазар в САЩ има всички признаци да се превърне в следващото такова, пише Forbes.

Данните от последните няколко месеца навеждат на мисълта за подобрение на икономическите показатели, особено на жилищния пазар. Въпреки това инвеститорите трябва да са нащрек за пореден балон в сектора, предупреждават от Barclays, като посочват, че строителите са свидетели на "некомфортно високи" оценки, а пазарът пренебрегва все още големия запас „в сянка“ и недостига на качествени жилища.

Индексът S&P/Case-Shiller потвърждава, че жилищният сектор се отлепва от дъното. За трето поредно тримесечие във всички 20 града, включени в показателя, се отчита повишение на цените.

Според главния икономист на High Frequency Economics Джим О'Съливън общото поскъпване се дължи на факта, че делът на "лошите" продажби (тези на имоти под възбрана или късите продажби) намалява, което на свой ред води до свиване на броя на пласираните по-евтини жилища като част от общия обем на продажбите. Така средните цени се покачват.

Въпреки че броят на ипотеките, по които собствениците дължат повече, отколкото струват имотите им в момента, намалява, той остава сравнително голям - 22,3% от всички жилищни имоти с ипотека, или 10,8 млн. имота към края на второто тримесечие, сочат данни на CoreLogic.

По последни изчисления от края на април 2012 г. запасите "в сянка" възлизат на 1,5 млн. жилища - достатъчно за 4 месеца, което на свой ред оказва натиск върху водещи банки като Wells Fargo, Bank of America и JPMorgan Chase, например.

И все пак процесът по възстановяването е очевиден. По данни на Nomura състоянието на домакинствата, формирано от притежаваните от тях имоти, е нараснало грубо с 350 млрд. долара през второто тримесечие, а съдейки по наличните данни, ръстът на цените вероятно е продължил и през третото тримесечие.

В същото време анализатори предупреждават за недостиг на качествени имоти на пазара, което би могло да предизвика "сериозно и дългогодишно покачване на цените" с 5 до 7% до 2015 г. До тогава номиналните цени биха могли да надхвърлят нивата, достигнати по време на жилищния балон.

Възстановяването в жилищния сектор няма да е скорострелно, а ще бъде по-скоро постепенно и трудно, посочва Forbes. То няма незабавно да предизвика ръст на БВП и по-добри оценки за строителите.

Пазарите изглежда залагат на съживяване, което ще продължи години и би могло да поднесе неприятни изненади в краткосрочен и средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 02.10.12 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още