IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На жилищния фронт в САЩ все пак има нещо ново

Обратът на американския жилищен пазар вече е факт, но пазарни "експлозии" не се очакват, според експерти

10:30 | 27.09.12 г.
На жилищния фронт в САЩ все пак има нещо ново

На жилищния фронт в САЩ добрите новини не свършват, пише Forbes.

Последните стойности на индекса S&P/Case-Shiller показват, че цените на жилищата са нараснали с 1,6% през юли на годишна база. Във всеки един от 20-те града, на базата на цените в които се изчислява индекса, жилищата са поскъпнали за трети пореден месец, а в 16 е отчетено увеличение и на годишна база.

"Положителните новини за пазара на имоти през последните месеци са сигнал за евентуалното му възстановяване", коментира Дейвид Блицър от Standard&Poor's.

Добрите новини обаче поставят един въпрос: какво може да се очаква от сектора през идните месеци?

"Достигнали сме точката, където жилищата не могат да поевтиняват повече", смята Джон Канали, инвестиционен стратег от LPL Financial.

"След седем години на криза най-накрая сме свидетели на обрат, но той ще бъде скромен", допълва експертът.

Той оприличава възстановяването на жилищния пазар на национален пазар на процес, протичащ в "U"-образна форма. Цените се сринаха между 2006 и 2009 г., след което в продължение на три години се опитваха да се оттласнат от достигнатото дъно, преди най-накрая отново да тръгнат нагоре през последните месеци.

Лоурън Пресман, директор на отдела за недвижими имоти в Aspiriant, също е на мнение, че пазарът се възстановява, но не очаква сериозен ръст на цените на жилищата в близко бъдеще поради слабия пазар, солидния запас от "лоши" имоти и продължаващите проблеми с кредитирането.

Според Стан Хъмфриз, главен икономист в Zillow.com, цените на жилищата ще нарастват бавно през идните две до четири години в зависимост от пазара, като повишението им ще е с по 1-3% годишно.

Според Forbes възстановяването на жилищния пазар ще е локализирано, като на някои пазари то ще е по-силно, отколкото на други. В градове като Финикс и Маями ще продължат да бележат сериозни повишения на цените, а на места като Чикаго и Атланта проблемите заради големите запаси от лоши имоти ще се запазят.

Като цяло обаче редица пазари се стабилизират и започват да показват признаци на положителен растеж. Този растеж ще доведе до скромно увеличение на годишното темпо на поскъпване на жилищата в национален мащаб през тази година.

С други думи, най-лошата част от жилищната рецесия най-накрая е зад гърба на американците, но възстановяването, което предстои, ще бъде дълъг процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 27.09.12 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още