IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговото финансиране за сектора на имотите в Европа крие огромни възможности

В последните шест месеца се появи своеобразна вълна от нови дългови фондове, които настъпват на пазара

11:22 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Дълговото финансиране за сектора на имотите в Европа крие огромни възможности

Европа се изправя пред перспективата да страда от слаб икономически растеж за известно време. Това не е добра новина за сектора на имотите, защото до голяма степен недвижимостите са тясно свързани с икономиката, пише онлайн изданието IP Real Estate.

Все пак секторът на имотите се справяше по свой собствен начин с кризата, тъй като тези активи се асоциират с опазването на богатството, висока възвръщаемост и защита от инфлация в условията на рекордно ниски лихви. Само че никой не знае докога това ще продължи.

Ясно е само, че секторът на имотите няма да премине през бурното възстановяване, което се очакваше след края на финансовата криза от 2008 г. Ако инвеститорите в имоти искат възвръщаемост, обвързана с икономическия растеж, трябва да потърсят инвестиционни възможности в Азия и Бразилия, а не в Европа.

За чуждите инвеститори, особено тези от Северна Америка, Европа е символ на подценените имоти, поразени от дълговата криза в еврозоната. Американските опортюнистични инвеститори вече се научиха, че сформирането на качествени портфейли в условията на големи пазарни отстъпки не е толкова лесно.

Повече възможности за инвеститорите, които не се опасяват от големи рискове, се крие във финансирането на сектора на имотите в Европа. Много от мениджърите на различни инвестиционни фондове създават бизнес, свързан с дългово и мецанин (дялово с опция да се конвертира в дългово) финансиране за сектора на имотите.

Недостигът на финансиране за сектора на имотите в Европа става все по-осезаем, а новите играчи – застрахователните компании, няма как да го запълнят на сто процента. Съществуват значителни възможности за дългови фондове, подкрепени от пенсионни фондове и други инвеститори, които искат да оперират на пазарите на краткосрочен и мецанин дълг, които са и по-рискови.

Анонимен фонд мениджър е коментирал за изданието, че набирането на средства за основаването на дългови фондове е една от малкото обещаващи инвестиционни възможности на европейския пазар на имоти в сегашната икономическа ситуация.

Много анализатори очакват Европа да възприеме американския модел и да намали съществено зависимостта на инвестициите в имоти от банковото финансиране. В момента около 90% от финансирането за инвестиции в имоти на Стария континент идва от банкови кредити, докато в САЩ то е около 50%.

Питър Дентън, бивш банкер в BNP Paribas и Westdeutsche ImmobilienBank, обаче смята, че европейският модел на финансиране няма да се приближи до американския, а по-скоро ще се разнообрази. „В Европа ще се случи нещо по-различно и ще видим пенсионните фондове в ролята на кредитори, освен застрахователите“, коментира той.

Някои от големите европейски пенсионни фондове вече са наели специалисти по мецанин финансиране и се опитват да навлязат пряко на пазара. В последните шест месеца се наблюдаваше своеобразна вълна на дългови фондове, които излязоха на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още