IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко е ефективна жилищната политика на китайското правителство?

Цените на жилищата продължават да растат, а държавните мерки, целящи да спрат спекулациите и поскъпването, не са достатъчно ефективни за обикновените хора

12:36 | 08.08.12 г.
<p>
	Градовете в Китай ще имат нужда от около 700 млн. кв. м нови жилищни площи годишно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Градовете в Китай ще имат нужда от около 700 млн. кв. м нови жилищни площи годишно. Снимка: Ройтерс

Забавянето ръста на китайската икономика засилва натиска върху правителството в Пекин да облекчи част от мерките за „охлаждане“ на сектора на имотите, пише The Wall Street Journal.

Въпреки бума на новото жилищно строителство в страната през последните десетина година, близо една трета от 225-те милиона градски домакинства в Китай живеят без кухни и канализация, твърди Розалия Яо от GK Dragonomics Research.

Цените на жилищата продължават да растат, а държавните мерки, целящи да спрат спекулациите и поскъпването, не са достатъчно ефективни за обикновените хора.

Властите в Шанхай започнаха да прилагат подобни мерки още преди шест години, след като усетиха, че пазарът излиза от контрол. В резултат на това се забавиха както обемът на новото строителство, така и темпото на нарастване на цените. В същото време държавата субсидира все повече домакинства и насърчава строителните фирми да изграждат повече достъпни жилища, а банките да осигуряват финансиране на купувачите на първи дом.

Държавните ограничения върху инвестициите в имоти в Шанхай и в национален мащаб обаче напоследък отново излязоха на дневен ред, след като темпото на икономически растеж на Китай се забави до 7,6% през второто тримесечие на тази година. Забавянето се дължи отчасти на по-малкия обем на инвестициите в имоти и други свързани сектори. Инвестициите в имоти осигуряват около 8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, посочва икономистът от Standard Chartered Стивън Грийн.

Според анализатори държавата разполага с необходимите инструменти, за да съживи сделките и отново да стимулира растежа, просто трябва да отмени някои от въведените мерки. В Шанхай например властите позволяват на домакинствата да притежават до две жилища.

До момента обаче властите не изглеждат особено склонни да разхлабят рестрикциите. Всеки път, когато правителството е предприемало смели стъпки за стимулиране на икономиката, като например понижаване на лихвения процент, държавното ръководство е продължавало да твърди, че имотите са твърде скъпи за хората.

Правителството не иска да загуби напредъка, постигнат от жилищните мерки, посочват някои анализатори. През 2010 г. ръстът на цените спря, след като за пет години те скочиха близо три пъти.

Освен това от началото на тази година са продадени малко повече апартаменти, отколкото са построени в Шанхай, което е доказателство, че строителите се опитват да намалят запасите си. За сравнение през 2011 г. строителите в Шанхай са изградили почти 1,5 пъти повече имоти, отколкото са продали. За 15-те години до 2010 г. повечето от построените от местни компании и фирми от Хонконг и Сингапур жилищни обекти с площ от около 120 млн. кв. м са били продадени още преди да бъдат завършени.

Апартаментите, построени в Шанхай само за последните десет години, биха могли да запълнят над 800 сгради с размерите на Empire State Building в Ню Йорк. Дори и при всичкото това ново строителство обаче обемът на жилищните площи на глава от населението е минимален - едва 17 кв. м на човек.

В бъдеще градовете в Китай, включително в Шанхай, може би ще се нуждаят от още около 700 млн. кв. м жилищни площи годишно, което е близко до 717-те млн. кв. м., построени в страната през миналата година, коментира Джеймс Макдоналд, който оглавява отдела на Savills в Шанхай.

Високите цени обаче продължават да са пречка за много потенциални купувачи. Средната цена на жилищата в Шанхай през първите пет месеца на тази година е била 3 491 долара/кв. м, или само с 1,7% под рекорда, постигнат през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още