IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошават се настроенията на глобалните пазари на бизнес имоти

Еврокризата се отрази негативно и на много световни пазари

15:35 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Влошават се настроенията на глобалните пазари на бизнес имоти

След кратко подобрение представянето на глобалния пазар на бизнес имоти се влоши отново през второто тримесечие на годината, сочи ново проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители на имоти (RICS)

Участниците в проучването днес са по-предпазливи, както по отношение на наемния, така и на инвестиционния пазар, предвид подновените сътресения на еврозоната и понижения икономически ръст.

По-изразено е негативното настроение на инвестиционния пазар, където се отчита значителен ръст в броя на държавите, които очакват спад в капиталовите стойности и инвестиционните сделки. Европейските държави продължават да са най-добре представени в тази група, като Франция, Гърция, Италия и Холандия отчитат най-слабите резултати.

Сингапур също отчита продължаващ спад с четвърто по ред тримесечно понижение както в активността, така и в очакванията за цените. Това е въпреки че наличните капитали за инвестиции отбелязаха първия си ръст за година.

В другия край на скалата е Канада, която продължава да избягва негативния тренд, както и още няколко развити страни като Япония, Германия и САЩ.

Промяната в сентимента на наемния пазар през второто тримесечие е по-малко забележима, но и тя следва подобен модел. Списъкът на страните с най-слаби резултати, както по отношение на търсенето, така и на очакванията за намените нива, е почти идентичен. Европа отново представлява голяма част от него и Германия отново прави изключение.

Канада е пазарът с най-добри очаквания за наемен ръст, въпреки че те са малко занижени в сравнение с първите три месеца на годината. Тайланд, Русия, Китай и Хонконг също изглежда, че имат сравнително устойчиви наемни пазари за момента, а възстановяването в САЩ също продължава.

По-скромен наемен ръст се очаква за Бразилия в сравнение с първото тримесечие, като отбелязване заслужава фактът, че резкият спад в икономиката доведе до дисбаланс на пазара, при който предлагането от новия инвентар на пазара изпреварва значително търсенето. Влошаване на базата на първото тримесечие се забелязва и в Индия.

Броят на страните, очакващи ръст в проблемните активи на пазара, не отбеляза значителни промени през тримесечието. Както може да се очаква европейските страни като Гърция, Ирландия и Италия са пазарите, в които тази тенденция ще бъде най-видима.

„Повторната поява на евро кризата, заедно с всеобщо слабите икономически данни, очевидно се отрази негативно на голяма част от пазара на имоти, въпреки че продължаващата устойчивост на пазара в страни като Канада, Китай и Тайланд е впечатляваща“, коментира Саймън Ръбинсън, старши икономист в RICS.

„Въпреки това тепърва ще видим дали те могат да продължат да избягват мрачния тренд ако макроданните продължават да са разочароващи.“

Известен окуражаващ фактор са скорошните действия на централните банки в Китай, Бразилия и Европа, въпреки че е вероятно да са необходими повече стимули, за да сме сигурни, че икономиката ще успее да устои на все по-бурната обстановка, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още