IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йос Тромп: Всички имоти извън първокласния сегмент в България остават в сянка

Свитите обеми от проекти в строеж в региона биха могли да провокират инвестиционен интерес, смята експертът от CBRE

10:48 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йос Тромп: Всички имоти извън първокласния сегмент в България остават в сянка

Първокласният сегмент на имоти в България е единственият, който би могъл да провокира някакъв инвестиционен интерес в близко бъдеще, а всичко останало ще бъде извън полезрението на инвеститорите, коментира Йос Тромп, директор Проучвания и Консултиране за Централна и Източна Европа в консултантската компания CB Richard Ellis GmbH (CBRE).

Това важи и като цяло за региона на Югоизточна Европа, каза той. Въпреки известното засилване на инвестициите миналата година, тази година интересът на инвеститорите е намалял значително. Това се отразява още по-негативно на пазари като българския, които, предвид по-ограничения си размер и по-висок рисков профил, остават в сянката на по-големите.

Наскоро от компанията отчетоха 60% спад в обема на инвестициите в региона за първите шест месеца на годината. Но дори и по-установените централноевропейски пазари също отбелязват значителен отлив на инвестициите. В различна степен това важи за почти всички пазари с изключение на Полша.

Единственият фактор, който в момента може да предизвика някакъв интерес в региона, е развитието на определени видове нови проекти в определени локации, обясни Тромп.

Поради всеобщия спад на пазара обемът от проекти се понижи значително на повечето пазари, което може да доведе до ръст в търсенето на някои типове сгради. В това число влизат също и България и Румъния, но последната ще бъде първа облагодетелствана от потенциално развитие в посока изграждането на нови проекти поради по-големия размер на пазара.

Румъния всъщност е страната с най-добри перспективи в Югоизточна Европа, като дори и в момента има редица проекти за строителството на търговски центрове, които се развиват. Това е така, защото търговският сегмент се възприема като по-нискорисков.

България също има потенциал за раздвижване по отношение на нови проекти в средносрочен план, въпреки че в някои сектори, като този на офис сградите, проекти са малко вероятни

Всичко това обаче ще зависи до голяма степен от наличието на банково финансиране, как ще се развие макроикономическата ситуация и доверието на пазара. Ако нагласите останат каквито са в момента, нови проекти са малко вероятни, обясни Тромп.

Той оприличи ситуацията на тази от 2009 г., поне що се отнася до инвестиционните обеми и липсата на ликвидност на пазара. "Единствените съществени разлики са, че тогава имаше значително по-голям брой на проекти на етап развитие, търговският и офис сегментите се характеризираха със значително свръхпредлагане, а наемните нива бяха много по-високи".

Днес наемите до голяма степен са се понижили, а извън Полша проекти в развитие почти няма. Дори в Чехия, Унгария и Словакия пазарът е почти без никаква активност, каза той. По-умерените наемни нива означават също и че в момента те са защитени от особени последващи спадове.

На въпрос дали предпализвостта на инвеситорите относно региона е свързана с неговата близост до Гърция, Тромп отговаря, че гръцката криза е по-скоро допълнителен фактор.

Във връзка с въпроса за евентуална вълна от проблемни активи и мащабни отписвания от банковите баланси той казва, че тази тема се появява периодично през последните няколко години, но все още няма конкретни признаци. Процесът на прочистване на пазара в ЦИЕ от проблемни активи ще бъде много внимателен и постепенен, смята Тромп на базата разговорите си с представители на банковия и инвестиционния сектори. 

"Все още много продукти се намират под натиск, но всички заинтересовани страни са предпазливи и не са склонни да пристъпят към отписвания, тъй като това би означавало допълнителни загуби. Всяко отписване за банките ще има непосредствен ефект върху капиталовата им адекватност, което би им донесло допълнителни проблеми." 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още