IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Испания да реши имотната криза по американски?

Дружествата със специална инвестиционна цел са най-ефективни при преструктурирането на пазара, твърди експерт

14:40 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Може ли Испания да реши имотната криза по американски?

Испания може да се поучи от САЩ и да се възползва от пазарите на акции и публичните дружества със специална инвестиционна цел, за да финансира сектора на имотите.

Нещо подобно направиха в Щатите по време на кризата в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век, пише онлайн изданието europe-re.com.

Филип Чарлз, изпълнителен директор на Европейската асоциация за недвижими имоти (EPRA), коментира, че американските компании за имоти тогава са излезли на борсата, за да наберат капитал и да понижат задлъжнялостта си.

„Ситуацията в сектора на имотите в Испания днес е подобна, но с една важна подробност. Испанското правителство все още не е подготвило законодателната рамка за създаването на публични дружества със специална инвестиционна цел, които да привлекат вътрешни и международни инвеститори“, коментира Чарлз.

През 2009 г. Испания въведе нов режим за инвестиции в недвижими имоти, който беше остро критикуван от европейската асоциация с мотива, че не отговаря на стандартния европейски модел.

Роджър Куирийнс от Cohen & Steers допълва, че публичните дружества със специална инвестиционна цел са най-ефективни при преструктурирането на пазара, тъй като имат достъп до свежи пари и спомагат за намаляването на задлъжнялостта.

Той обясни, че пазарът на имоти може да бъде трансформиран най-ефективно чрез свеж капитал и преструктуриране на дълга, отколкото с продажбата на дълг с отстъпка на нарастващия брой кредитни инвеститори, които в момента се насочват към Испания.

Публичните фондове за имоти ще са от полза и за държавната хазна, тъй като ще се засилят постъпленията от данъци върху дивидентите, допълва Куирийнс.

По думите му публичните дружества също така могат да решат и ключовите ипотечни проблеми на Испания. Жилищните фондове в САЩ например успяха да привлекат голям брой институционални инвеститори, които търсят стабилна възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още