IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агентите по недвижими имоти в САЩ тръгват "на лов" за продавачи

Продавачите на жилища са заели позиция на изчакване, запасите от жилища намаляват

12:13 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Агентите по недвижими имоти в САЩ тръгват "на лов" за продавачи

Агентите на недвижими имоти в САЩ, които в продължение на няколко години бяха принудени да дебнат за купувачи, в момента са „на лов“ за продавачи, след като предлагането спадна до нива, наблюдавани за последно през 2005 г., пише Bloomberg.

Недостигът на имоти за продажба е сигнал за небалансираното възстановяване на пазара на труда, където купувачите се опитват да се възползват от рекордната достъпност, а продавачите на свой ред предпочитат да изчакат, преди да предложат имотите си, които не струват толкова, колкото дължат по ипотеките си.

"Това е знак за преход от бавен спад към нещо, което се надяваме да се превърне в солидно подобряващ се пазар", посочва Сюзън Уохтър, професор по недвижими имоти и финанси от Университета в Пенсилвания.

Броят на жилищата, обявени за продажба в САЩ, е паднал с 22% до 2,37 млн. жилищни единици през март на годишна база, показват данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

Това представлява запас за 6,3 месеца при сегашния темп на продажби, което според асоциацията е признак за баланс между продавачи и купувачи.

На пазари като Сан Франциско, в Силициевата долина, Денвър, Финикс, Сан Диего, Лос Анджелис, Северна Вирджиния и Сиатъл обаче запасите от жилища през април са паднали под нивата, достатъчни за три месеца при запазване на темпа на продажбите, показват изчисления на онлайн брокерите от Redfin.

Индексът на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ, който е базиран на комбинация от цените на препродажба, доходите на домакинствата и лихвите по ипотеките, е достигнал рекордно висока стойност през първото тримесечие на годината. Той показва, че едно семейство със среден годишен доход от близо 61 хил. долара може да си позволи жилище за 325 500 долара, което е двойно над средната цена на съществуващите еднофамилни жилища в САЩ - 158 хил. долара.

Намирането на продавачи обаче отнема доста усилия. Средностатистическият собственик на жилище би загубил пари при евентуална продажба през последното тримесечие, тъй като цените в момента са паднали до нива от октомври 2022 г., показва индексът S&P/Case-Shiller. Около 11,1 млн. собственици в момента са с отрицателен капитал, т.е. дължат повече по ипотеките си, отколкото струват домовете им, което ограничава мобилността им, показват изследвания на CoreLogic Inc. от март.

Други 2,5 млн. кредитополучатели са на ръба на отрицателния капитал. Това означава, че те вероятно биха изгубили пари, след като платят комисиона на агента по недвижими имоти при евентуална продажба на жилището им.

В същото време цените не се възстановяват въпреки нарастващото търсене. Средната цена в 146-те градски райони, наблюдавани от американската асоциация на брокерите на недвижими имоти, е намаляла с 0,4% на годишна база до 158 100 долара.

Повечето продавачи решават да се разделят с жилището си само ако това се налага по финансови съображения, поради нова работа или промяна в начина на живот, като например развод, смърт, пораснали деца и др., посочва Кари Лин, президент на организацията за района на Минеаполис.

Същевременно на пазара излизат все по-малко жилища, собственост на банки, тъй като кредиторите изпълняват условията на извънсъдебното споразумение за 25 млрд. долара от февруари тази година по обвинения, че петте най-големи фирми за обслужване на кредити в САЩ са отнемали жилища принудително чрез неизрядни документи.

През първото тримесечие броят на внесените документи за възбрана в САЩ е бил на най-ниското си равнище от 2007 г. насам.

Друг източник на запаси - новите жилища, са намалели до 144 хил. единици през март, което е рекордно ниска стойност на показателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още