IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти намалили банковите резерви заради жилищния сектор?

Анализатори посочват, че жилищният пазар в Китай е истинското слабо място на икономиката

16:50 | 15.05.12 г.
Китайските власти намалили банковите резерви заради жилищния сектор?

Опасенията от срив на жилищния пазар в Китай може би са в основата на решението на управляващите в Пекин да решат отново да намалят изискванията за банковите резерви, за да стимулират кредитирането, твърдят анализатори, цитирани от MarketWatch.

Китайската народна банка обяви в края на миналата седмица, че планира да намали съотношението на резервите, които банките трябва да заделят като депозити в централната банка, с половин процентен пункт считано от петък.

Анализаторите са на мнение, че благодарение на този ход ще бъдат освободени около 400 млрд. юана (63 млрд. евро).

Експертите от IHS Global Insight определиха жилищния пазар на Китай като "истинското слабо място" на икономиката на страната.

Инвестиции в имоти за първите четири месеца са нараснали с 18,7%, докато през първите три месеца на годината се увеличиха с 23,5%. Строителите също намаляват покупките на земя за периода. Намаляват и проектите в строеж - с 28,3% през април, докато продажбите на жилища за периода са паднали с 11,8%.

"Слабото стабилизиране, което се наблюдаваше в Китай през първото тримесечие, като че ли е било временно явление", посочват анализаторите от IHS.

Според Standard Chartered опасенията на строителните компании за пазара на имоти се отразяват в данните, които показват че през април инвестициите в жилища са нараснали едва с 4% в сравнение с годишно увеличение от 15,1% през март.

Анализаторите от Capital Economics пък предупреждават, че банките в Китай могат да се окажат в ситуация, в която кандидатите за заеми намаляват, въпреки по-ниските разходи за кредитиране.

Те посочват, че китайските политици имат склонността да приемат търсенето на заеми за даденост, вярвайки, че по-ниските разходи за кредитиране винаги ще бъдат посрещани с по-високо търсене.

Заради икономическото забавяне обаче тази взаимовръзка вече не е валидна, предупреждават от Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още