IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е цената на имотния бум в Испания?

Реалният размер на проблемните ипотеки е много по-голям, отколкото показва статистиката, опасяват се икономисти

14:16 | 25.04.12 г.
Каква е цената на имотния бум в Испания?

Експерти по недвижими имоти в Испания твърдят, че от началото на финансовата криза през 2007 г. банките са отнели принудително близо 300 хил. имота. Финансовите институции не искат да търпят загуби и затова повечето от тях задържат тези жилища. Сега обаче, изправени пред натиск да съберат повече капитал, банките търсят начини да се отърват от тях, като предлагат отстъпки от цената, достигащи дори 60%, както и преференциални условия по ипотеки за потенциалните купувачи.

Много инвеститори съзират предупредителен сигнал и на пазара на ценни книжа, гарантирани с ипотеки, оценяван на 100 млрд. евро.

Също като финансовите институции в САЩ по време на жилищния балон в страната, испанските банки продаваха ипотеки на финансови компании, които ги прегрупираха в пакети от секюритизирани ипотеки - инвестиционни инструменти, които носеха висока доходност и се купуваха от застрахователни фирми, европейски пенсионни фондове и други институционални инвеститори.

Принципно се очакваше между САЩ и Испания в тази насока да има сериозна разлика. В САЩ много от ипотеките зад ценните книжа бяха отпуснати на лица със съмнителна кредитна история. В Испания ипотеките, използвани за гаранция на пакетите от ценните книжа, бяха отпускани само на надеждни кредитополучатели.

При огромната безработица в момента обаче разликата между двата вида кредитополучатели доста се размива. Много от ипотеките в Испания в момента са в забава. В някои случаи при до 14% от аквитите в някои пулове от ипотеки тази забава е с повече от 90 дни.

Според много анализатори официалните данни за цените на недвижимите имоти в Испания, които показват понижение само с 25%, не отразяват реалния спад. Докато не бъдат направени корекции на цените и банките и инвеститорите в ценни книжа не осчетоводят загубите си, както се случи в Ирландия и САЩ, няма да е възможно испанската икономика да се възстанови реално.

С отчитането на тези загуби обаче въпросът е дали Испания може да си позволи да ги поеме. Средствата на правителството в собствения му спасителен фонд за банките се изчерпват.

Според Борха Маето, автор на публикувана неотдавна книга за испанския имотен пазар, в момента в страната се продават близо 1,9 млн. жилища, като през идните години се очаква към тях да се прибавят още 2,9 млн. при сегашните нива на търсене от около 175 жил. жилища годишно,

Матео прогнозира, че свръхпредлагането в крайна сметка ще доведе до спад на цените с 60%.

Тъй като средностатистическият испанец обикновено държи около 80% от активите си в имоти, евенетуален срив на цените с подобни размери би бил унищожителен, предупреждава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още