IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се променят моловете през 2012 година?

Новите площи и настоящата пазарна конюнктура ще доведат някои стратегически новости и промени във формата и концепцията им

15:17 | 19.04.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ще се променят моловете през 2012 година?

Наред с активното изграждане на три нови мола в София и още няколко в други големи градове в страната, някои специалисти смятат, че през 2012 г. ще настъпят редица новости сред съществуващите вече търговски центрове.

По данни на консултантската компания GVA Sollers, през тази и другата година в страната предстои откриването на около 10 нови търговски центъра, с които наличността на модерни търговски площи значително ще се увеличи от сегашните близо 600 хил. кв. м.

Въпреки новите молове и през 2011 г. страната ни бе на последно място в Европа по дял на търговските площи на 1000 души население с 81,4 кв. м. За сравнение в страни като Люксембург, Швеция, Англия и Франция той e съответно 330, 380, 270 и 240 кв. м.

Показателят варира значително за отделните градове. За столицата той възлиза на близо 138 кв. м. След завършване на новоизграждащите се търговски центрове през 2013 г. той ще достигне над 306 кв. м.

Към момента Варна е лидер на пазара на търговски площи с 361 кв. м търговски площи на 1000 души население. Веднага след като бъдат завършени изграждащите се проекти в София, столицата ще заеме второ място. В Русе, Стара Загора и Пловдив търговските площи на 1000 души са съответно 306 кв. м, 279 кв. м и 199 кв. м.

Новости на търговския хоризонт

Наред с измененията в статистиката новите площи и настоящата пазарна конюнктура ще доведат някои стратегически новости и промени във формата и концепцията на работа на някои молове.

Някои от търговските центрове (главно тези от регионален тип) ще променят концепцията си и ще се специализират по-тясно. С това в страната ще се появят първите тематични шопинг центрове, смятат от компанията.

Прогнозира се също и понижена активност на хранителните вериги и т. нар. „дискаунтъри“ - магазините за икономично пазаруване. Ще се открият значително по-малък обем нови търговски единици, а някои дори ще започнат да се свиват и да закриват обекти.

По-достъпните цени на главните търговски улици ще ги направят отново привлекателни за заведенията, за сметка на търговията на дребно. Основна пречка тук би била малката площ на помещенията и „раздробяването” на площите през последните години с цел по-лесното им отдаване под наем.

Цените и наемите в сегмента ще останат сравнително стабилни. Ще продължи обаче тенденцията за предоговаряне и предлагане на различни видове отстъпки, схеми на плащане и разсрочване за новите наематели.

Търговските центрове ще станат още по-предпочитани пред главните улици, както за търговци, така и за крайни купувачи. Причините са неуредиците и неатрактивната среда на пешеходните зони и като правило липсата на генерални идеи за тяхното развитие, с някои изключения в София и Бургас.

От друга страна търговските центрове, чрез все по-професионално управление, допълнителни атракции, събития и наематели, успяват да привличат повече и по-редовни посетители.

Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Plaminka
преди 12 години
Уж нямаме пари, а моловете никнат като гъби! И са все пълни!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Стони прави Брат и зарад мен ... Не съм на държавна работа и чиновниците ми гледат в канчето вкупом ... Едвам им смогвам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
кой на каквото ниво в йерархията може да гепи....и да прай далавери..и аз да съм и аз ще права далавери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Ogibogi
преди 12 години
В Българията, моловете вървят към тотален фалит и затваряне...това ще са промените при нас! Търговците в моловете изнемогват, едвам си покриват наемите , заплатите на персонала и другите текущи разходи...а сега когато си включиха и апаратите към НАП, направо не ги мисля! Досега пускаха фиктивни бележки от РС и накрая на деня пускаха оборота на касовия апарат , който им е нужен. Но никой не ги е карал да се набутват по моловете и да сключват непосилни за тях 5-годишни договори с банкови гаранции..В най-бедната с най-ниските доходи в Европа сме на трето място, пак в Европа по търговски площи?! Това е корупция, това е пране на пари, това е безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още