IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще дойде краят на западната икономическа хегемония?

Резкият икономически ръст на развиващите се икономики ще доведе до натрупване на богатство, от което в кризата се облагодетелстват зрелите пазари

15:37 | 14.04.12 г. 2
Кога ще дойде краят на западната икономическа хегемония?

Няма съмнение, че най-големият икономически растеж и съответно – сериозни възможности за натрупване на богатство, предоставят развиващите се икономики. Международният валутен фонд (МВФ) обаче предупреди, че някои от тях ще се сблъскат с т. нар. „твърдо приземяване“.

Фондът прогнозира, че тази година развиващите се икономики ще отбележат ръст от 5,4%, а следващата – 5,9%, което е значително под предходните прогнози, но въпреки това е с 1,2 и 1,9 процентни пункта над средния икономически растеж на развитите икономики.

Много от по-бедните страни отвориха икономиките си и постигнаха необходимата политическа стабилност и качество на администрацията, които предполагат по-рязък ръст на БВП. Това на практика означава да се сложи край на западната хегемония в производството.

Инвестициите на милионерите

Икономическите и политически сътресения насочиха богатството към безопасните дестинации. Предпочитани от милионерите за инвестиции остават Лондон и Ню Йорк, като се очертава авторитетът на двата мегаполиса да се запази и през следващите 10 години, пише още в доклада.

Луксозните имоти на основните пазари в Европа и Северна Америка са считани от милионерите за най-безопасния актив, в който да вложат парите си, посочват от компанията.

„Парадоксално, но факт: докато развиващите се икономики се радват на икономически бум, а развитите затягат коланите заради високата си задлъжнялост, именно пазарите на луксозни имоти в Европа и Северна Америка са най-облагодетелствани от инвестициите, които правят милиардерите-граждани на развиващи се икономики“, пише в доклада.

Най-големите потенциални купувачи на луксозни имоти са заможните граждани на Китай, Русия, Средния Изток, Латинска Америка, които търсят безопасно място за инвестиции.

Knight Frank очаква ръст на инвестициите в луксозни имоти от 5% до 74,1 млрд. долара през настоящата година. Според прогнозата основният инвестиционен поток ще е насочен към Великобритания и другите основни европейски пазари заради безопасността, която предлагат.

Традиционно популярен пазар е Париж, а интерес предизвикват още Франкфурт, Мадрид, Ню Йорк, големите градове в Австралия.

Милионерите от развиващите се икономики откриват и удоволствието от т. нар. инвестиции на страстта – инвестиции в изкуство, вино и спорт, които също представляват безопасно убежище за парите им и източник на високи доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
wild_jones
преди 12 години
"Според проф. Дани Куах от London School of Economics към 2050 г. центърът на тежестта на икономическия свят, теоретичната мярка на фокусната точка на глобалната икономическа активност въз основа на БВП, ще се е изместил на изток и ще се намира някъде между Китай и Индия към 2050 г." - няма по-относителна визия, разделение между иновации и производство, не само в икономически, но и в демографски аспект. Това не чертае добро бъдеще за Европа за жалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
ABBA
преди 12 години
"Предпочитани от милионерите за инвестиции остават Лондон и Ню Йорк, като се очертава авторитетът на двата мегаполиса да се запази и през следващите 10 години" - e те там е заровено кучето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още