IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Европа все по-трудно устояват на гравитацията

Голяма част от Европа е все още надценена, въпреки повишения натиск, смята Economist

13:14 | 30.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Глобалната картина

Цените се охладиха и в сравнително по-здрави икономики като Китай, където безразсъдните ръстове изглежда вече са отминали.

Крехката Европа и охлаждането в Китай се отразиха и на други жилищни пазари в Азия като Сингапур, където цените забавиха темповете си и Австралия, където спадът се ускори.

Най-голям бе мащабът на ценовата корекция в САЩ. Според изданието цените в момента са на 19% под своята справедлива стойност. Въпреки подобрените икономически условия цените продължават своя спад.

От Economist обаче смятат, че на американския идват по-добри времена. Покупката на жилище изглежда все по-добро решение в сравнение с наемането, смятат специалистите на изданието. Наемните ръстове вече спомогнаха за намаляване на инвентара от непродадени имоти в някои региони.

За разлика от пазара на юг, пазарът в Канада продължава да бъде характеризиран от възходящия тренд. Цените дори ускориха повишението си от началото на 2011 г. до края. На база съотношението между цена и наеми пазарът изглежда със 76% надценен, въпреки че нещата не са толкова балонизирани по отношение на доходния индикатор. Наред с това канадските кредитори са далеч по-дисциплинирани в сравнение с тези в САЩ преди кризата.

В големите градове, които са зависими от чуждестранното търсене, има и друг значителен фактор на пазара – валутните курсове. Пример за това е Лондон. Цените там може да изглеждат по-скъпи от всякога за местните купувачи, но обезценката на стерлинга направи имотите с 15% по-евтини за чужденците в сравнение с  преди пет години. Още по-голяма е разликата в Ню Йорк. Слабият долар направи имотите там с 30% по-достъпни в сравнение с 2006 г.

Обратното се наблюдава в Торонто, където цените са с 90% по-скъпи за чужденците в сравнение с 2006 г. По-умерен е ръстът в местна валута – 32%. Бавният, но стабилен ръст на юана пък е причина за повишението на цените в Шанхай. Не е много чудно, че китайските купувачи са толкова активни в Лондон и Манхатън, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ъхъ, звучи правдоподобно. Ама е вече късно, либе, за китка - машината е задействана и ще има поголовна сеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още