IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните кредитори имат все по-голямо значение за инвеститорите в имоти

Очаква се сериозен ръст на отпуснатите заеми от алтернативни източници на финансиране, но те няма да успеят и през 2012 г. да запълнят недостига на средства

11:23 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Алтернативните кредитори имат все по-голямо значение за инвеститорите в имоти

Значителен ръст на кредитирането за сектора на имотите от алтернативни източници на финансиране през 2012 г. очакват от глобалната консултантска компания Cushman&Wakefield.

Въпреки това обаче експертите посочват, че алтернативните кредитори няма успеят и тази година да запълнят недостига на кредитен ресурс за инвеститорите.

В доклада на компанията European Real Estate Lending Survey пише, че дори алтернативните кредитори ще възприемат по-консервативен подход при отпускането на заеми за сектора на имотите. Същевременно банките ще ускорят преструктурирането и отписването на необслужваните кредити, свързани с имотния бранш, под натиска на новите по-рестриктивни регулаторни правила за ограничаване на риска.

Европейските финансови регулатори посочват, че банките в региона все още имат твърде големи експозиции към сектора на имотите. В някои държави намаляването на задлъжнялостта е изключително бавен процес, което отразява толерантността на финансовите институции към затруднените инвеститори, но се очаква това да се промени през настоящата година.

Все повече традиционни кредитори се отказват да предоставят заеми, свързани със сектора на имотите, посочват експертите. Изключение се прави основно за опитни мениджърски екипи, доверени клиенти и инвестиции в първокласни имоти с висока степен на реализируемост.

Кредиторите концентрират дейността си на основните пазари на имоти в Европа – Великобритания, Германия и Франция, макар и там да се наблюдава значително забавяне на кредитния процес през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Резултатите от проучване на компанията сред 78 кредитори за сектора на имотите показват, че 36 от тях имат готовност да кредитират нови клиенти, с които не са работили досега, но при силно рестриктивни условия. Девет от кредиторите заявяват, че ще работят само със стари клиенти.

Активните кредитори за сектора на имотите в Европа отпускат основно заеми в интервала 20-50 млн. евро. През първото тримесечие на годината само 8 от европейските кредитори са отпуснали заеми, свързани с имоти на стойност над 100 млн. евро, докато миналата година по същото време те са били 11.

Кредиторите за сектора на имотите освен това ще продължат да преразглеждат политиката си за отпускане на заеми за сектора. Повишават се изискванията за съотношението на размера на заема към стойността на проекта.

За Великобритания и Западна Европа банките финансират до 65% от стойността на инвестицията, като само за някои изключителни проекти процентът на финансиране надвишава 65 на сто. За Централна и Източна Европа стойността на показателя пада до 50-55%.

Заради по-ниския процент на финансиране, който кредиторите са готови да отпуснат, все по-голямо значение придобива мецанин финансирането*, чрез което да се набере останалата част от капитала. Мецанин фондовете набират все повече средства от институционални инвеститори.
 

* Хибридна форма на финансиране, при която отпуснатият от кредитора заем при просрочие се превръща в дялов капитал. Поради това си обезпечение финансирането се отпуска бързо и лесно, но въпреки това е доста скъпо. Предимство е, че в баланса то се води като акционерен капитал, което улеснява получаването на стандартен банков заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още