IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Източна Европа – стагнацията продължава въпреки спадовете

Интерес не липсва, но тепърва ще стане ясно дали той може да доведе до по-високи продажби

13:35 | 16.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед от Санторини. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Изглед от Санторини. Снимка: sxc.hu

Дълговата криза, която съкруши Гърция, не подмина и пазара на имоти. По данни на Банката на Гърция цени в страната са паднали с близо 6% през последното тримесечие на 2011 г. на годишна база. По някои данни те са се върнали на нивата от 2005 г., когато страната преминаваше през периода на „следолимпийски бум“.

Въпреки спада броят на непродадените имоти в страната е на исторически високи нива. В края на миналата година гръцките медии писаха, че той се изчислява на между 150 хил. и 200 хил. жилища.

Въпреки някои положителни очаквания за пазара в Румъния там продажбите също остават на сравнително ниски нива, поради високите цени спрямо доходите на потребителите в страната. Миналата година специалисти обявиха, че цените на новите апартаменти в Букурещ са се понижили с до 17%. Въпреки това този спад не е довел до повишена достъпност на жилищата поради обезценената лея.

Латентно търсене

На фона на тези неволи като че ли единственото изключение в региона е пазарът в Турция, който продължава да привлича инвестиционен интерес и високо ниво на инвестиции. Според доклад на Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers, публикуван по-рано тази година, Истанбул за втора поредна година е класиран като най-добър пазар за инвестиции в имоти в Европа.

Интерес всъщност не липсва към редица пазари. Руснаците изместиха британците като основни купувачи на ваканционни имоти у нас и през последните години помогнаха на пазара да продължи да съществува. Самите британци, много от които все още имат имоти в България, също продължават да следят пазара. Въпреки спада си в месечната класация на TheMoveChannel българия продължава да е в топ 10 на пазарите, които привличат най-голям интерес от страна на британците.

В края на миналата година Telegraph също писа, че страната ни става все по-популярна като зимна дестинация.

Брокерите говорят за известно оживление на редица сегменти у нас от началото на годината.

Интересът остава висок и към пазара в Гърция. Наскоро Йоана Плакокефалу от гръцката компания за имоти Hellenic Realty каза, че интересът към страната е „по-силен от всякога“, като от пазара се интересуват дори български купувачи.

„През предишни десетилетия покупателна способност имаха главно германци и британци, но през последните пет месеца с мен се свързват заинтересовани лица от Русия, Чехия, България и Израел“, казва тя.

Остава да видим дали тези запитвания ще доведат до раздвижване на пазара в момент, в който мнозина очакват ценовите спадове да продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още