IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колективни кредити - нов механизъм за финансиране на жилищно саниране с европари

В държавите от ЦИЕ европейските ресурси от структурните фондове, предназначени за обновяване на сгради, се разпределят чрез кредитиране на етажните собствености

08:04 | 15.03.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Колективни кредити - нов механизъм за финансиране на жилищно саниране с европари

Нисколихвени колективни кредити (заеми за сдруженията на собствениците) могат да дадат възможност на повече етажни собствености да участват в разпределението на европейските средства за саниране на блоковете.

Това каза за Investor.bg Цвета Наньова, главен консултант на съвместния проект за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН) по време на конференцията BuildinGreen 2012, посветена на енергийното обновяване на сградния фонд.

Експертът поясни, че във всеки блок има домакинства, които или не могат да си позволят да изтеглят нормален банков кредит, или не отговарят на някое от формалните изисквания на банките за отпускане на заем, дори и да имат възможност да си плащат вноските. Така те няма да могат да осигурят самоучастието си при обновяване на сградата по схемата на строителното министерство, която предстои да стартира всеки момент, което би довело до провал на санирането.

Дори за отпускането на нисколихвени заеми по линия на Фонда за жилищно обновяване за собствениците, които не могат със собствени средства да осигурят самоучастие, ще се изискват обезпечения като за нормален банков кредит – поръчителство, залог на вземания, ДЦК, акции и други активи и т. н.

Този проблем може да бъде решен, като се отпусне колективен кредит – заем за самото сдружение на собствениците, обясни Цвета Наньова. Обезпечението ще се осигури от всички членове на етажната собственост, които ще трябва да съберат някаква сума. Кредитът обаче ще се погасява само от собствениците, които са ползвали ресурса. Така се гарантира на хората, че няма да плащат задълженията на съседите си, допълни Наньова.

Практиката

В държавите от Централна и Източна Европа разпределението на ресурсите по европейските структурни фондове, предназначени за саниране, се осъществява именно чрез колективно кредитиране, обясни Цвета Наньова.

В тези държави обаче етажните собствености имат своя банкова сметка, през която плащат комуналните си сметки без електричеството, което единствено се плаща индивидуално от домакинствата. Така за банките е по-лесно да проследят доколко сдруженията са благонадеждни, защото виждат дали сметките за отопление и вода се плащат редовно, както и дали етажната собственост събира средства във фонд за ремонт и обновяване на сградата, посочи експертът.

Тази организация дава възможност на банките да проявят гъвкавост в зависимост от конкретния случай. От благонадеждни сдружения на собствениците се искат по-ниски обезпечения, тъй като и рисковете за банките са по-малки. За всички останали има различни варианти, например да внасят сума по-висока от месечната им вноска по колективния кредит за определен период от време, така че да се натрупа резерв, който да служи като обезпечение, посочи Цвета Наньова.

Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Мениджъри, търгове, европари ... = новите схеми за източване По сметки на министерството, средният разход на семейство притежаващо двустаен апартамент ще е около 10 000лв, от които 50% ще платят собствениците, т.е. 5 000лв.Ако собствениците решат да си санират апартамента без програмите на министерството, ще им струва 1 000-1 500лв.Сега си направете сметката, колко хора, колко фирми, колко ненужни дейности ще бъдат извършени и колко пари ще потънат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Комунизмът се завръща.Спете спокойно деца. Всъщност собствениците ще си платят санирането, а европейските пари ще отидат за проектиране, обследване и прочее глупости - тоест пак някои ще лапат, но законно, с документи.Какво излиза.Че ако собствениците си санират апартаментите сами, пак ще платят толкова, колкото и ако ползват заем.Европейския съюз НЕ ПОЕМА НИКАКВИ РАЗХОДИ РЕАЛНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Май някой хора забравят, че тук е България и ние българите си имаме и поговорка за това : Общата работа и кучетата не я ядът. Така, че ...Та ние не можем да накараме съседите си да си платят за подръжката на асансиор и общи части та заедно кредит да плащаме...да, да ама по скоро не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Някои нямало да получат одобрение от банките за кредит за саниране, затова трябва да поискаме кредит общо, независимо, че на други не ни е необходим?! Т.е. да им станем гаранти. Познайте кой ще плаща после. Съвсем за мезе ни взеха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Jekata
преди 12 години
Нисколихвено депозитче на 0.18 ли беше, с нисколихвено кредитиране на 6.5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Така и не разбрах как работят тия колективни кредити! Нещо е смутолевено, че нямало да се плаща вместо съседите, но кой тогава ще плаща (ако съседите не могат или не искат) така и не става ясно. Т.е. ясно е, че щом е колективен кредит ще плаща който може, но не върви това да се каже в прав текст и затова е смутолевено до степен на неразбираемост. Ама това си е нормално за целта и пътя, по който сме тръгнали - на всекиго според потребностите, от всекиго според способностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Оппаа, на колхози ли замирисва :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още