IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо възбраните върху имоти в САЩ са полезни за пазара?

За да се възстанови растежът в сектора първо трябва да бъде достигнато абсолютното дъно, посочват експерти

13:20 | 29.02.12 г.
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Луксозна къща в Бевърли Хилс с наложена възбрана. От 2008 г. насам в квартала са наложени възбрани, организирани търгове и изпратени съобщения за просрочени ипотеки за 180 къщи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Луксозна къща в Бевърли Хилс с наложена възбрана. От 2008 г. насам в квартала са наложени възбрани, организирани търгове и изпратени съобщения за просрочени ипотеки за 180 къщи. Снимка: Ройтерс

Тази тенденция може би вече е започнала. По данни на RealtyTrac броят на подадените заявления за възбрана е скочил с 2,9% до 210 941 през януари спрямо декември, а продажбите на имоти под възбрана са се увеличили с 15,4% до 75 353 жилища при средна цена от 166 861 долара, или с 0,5% под цената за предходния месец.

От Case-Shiller извеждат още доказателства. На месечна база Финикс и Маями са единствените два града с ръст на цените, а те са сред най-тежко ударените от кризата райони в САЩ. На годишна база положително движение има единствено в Детройт, който също пострада сериозно от проблемите в сектора на имотите. "Може би спадът на цените в тези райони привлича инвеститори, търсещи изгодни сделки, което е добре за търсенето в национален мащаб", твърдят от PNC.

Освен това жилищата в САЩ са абсолютно подценени, съотнесени към наемите и доходите. В момента по данни на PNC цените на жилищата са с 10% под справедливите стойности спрямо наемите и 24% под тези стойности, съпоставени с доходите.

Според изчисления на експертите към края на тази година ще настъпи обрат при цените на фона на съживяването на жилищния пазар. Продажбите са се оттласнали от дъното, а изключително ниските ипотечни лихви и спадът на цените правят жилищата по-достъпни. С подобряването на достъпа до кредити и възстановяването на пазара на труда американските домакинства се чувстват по-уверени, което засилва продажбите и цените на свой ред тръгват нагоре.

Така сегашният жилищен срив, колкото и да е болезнен и продължителен, може би всъщност е началото на края. Ако изключително скромното съживяване на американската икономика продължи, то неотдавнашното подобрение на жилищните данни би могло да допринесе за засилване на продажбите през втората половина на годината.

Възстановяването ще е постепенно, тъй като между движението на нарастващото търсене и нарастващите цени има разлика от 6 месеца, твърдят от PNC. Те изчисляват, че продажбите на жилища са скочили с 13% за шестте месеца до януари, което означава че повишения на цените би трябвало да започнат да се усещат през първата половина на 2012 г.

И все пак експертите не очакват сериозно раздвижване в близко бъдеще, като прогнозират, че през 2012 и 2013 г. пазарът на имоти в Страната на неограничените възможности почти няма да отбележи промяна, а по-значителен ръст може да се очаква през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още