IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурни промени притискат инвеститорите в имоти в Европа

Докато някои инвеститори вече зачеркват 2012 г. като губеща, възможностите изобилстват за други

12:58 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Структурни промени притискат инвеститорите в имоти в Европа

Оттеглянето на гиганти като Eurohypo и Société Générale от пазара на кредитиране на имоти в края на миналата година бе радикална промяна в сектора в Европа, сочи анализ.

Някога символи на процеса на възстановяване, двата кредитора сега са синоним на крехкия пазар на имоти и за това колко бързо може да се променя настроението в бранша, се казва в анализа на PricewaterhouseCoopers (PwC) и Urban Land Institute (ULI)

Това, пред което е изправен секторът на имотите на континента, е много по-сложно в сравнение с първоначалните схващания за ситуацията, казват компаниите.

Един от ключовите въпроси в сектора е колко ще трае спадът на пазара. Дали 2012 г. ще бъде „година три“ от петгодишнен период на възстановяване или „година три“ от десетилетие на възстановяване?

Едно нещо е все още ясно: през последните шест месеца настроението на наемния пазар се сгромоляса и някои инвеститори вече зачеркват цялата 2012 г. като изгубена година.

Въпреки че на пазара има капитали те няма да се активизират при настоящите цени и нива на доходност, казват някои експерти.

В доклада експертите съветват, че стратегиите трябва да бъдат изготвяни без да се разчита прекалено много на „външния свят“ - било то икономиката, банките, наемателите, капиталовите стойности или възможностите за привличане на нов капитал.

Решенията трябва да се взимат на базата на стабилна обезпеченост с реални активи, фокус върху приходите, предпазливост към разходите и без прекалено много презумпции за каквото и да било друго.

Имотите се превърнаха в прекалено фрагментарен бизнес – има толкова много възможни резултати, пише в проучването, цитирайки анонимен експерт.

Всяка отделна ситуация трябва да се разглежда сама за себе си предвид всички последствия, които произтичат от нея. За опитните инвеститори, разполагащи с нужния опит и капитал, са възможни „невероятни инвестиции“. Преди да се пристъпи към каквото и да било обаче трябва да се намерят отговори на множество въпроси.

Някои инвеститори се подготвят за дългосрочен икономически насрещен вятър и несигурност, като оценяват нивото на риск за очакваните приходи за целя период на експлоатация на актива.

Предвид покачването на цените на някои от най-големите пазари апетитът към по-високорискови и спекулативни инвестиции също се повишава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още