IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква беше кризисната 2011 г. за пазара на имоти в Дубай

Жилищният сегмент се представя по-добре от сектора на офисите и се очаква тази тенденция да се затвърди през 2012 г.

17:00 | 06.02.12 г.
<p>
	Жилищно строителство в Дубай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жилищно строителство в Дубай. Снимка: Ройтерс

В същото време интересът на инвеститорите към жилищните имоти продължава да расте, като е съсредоточен в утвърдените и първокласни проекти. Засилено търсене и все по-високи нива на усвояване се наблюдава в Emirates Living, централната зона, Dubai Marina и Palm Jumeirah.

Търсенето на жилищни имоти се определя от качеството, достъпът, управлението и поддръжката наред с традиционните изисквания като цената и локацията.

Пазарът на офиси в Дубай

Наемите на първокласни офиси остават без промяна през четвърто поредно тримесечие. Наемните нива през последните три месеца на миналата година варират между 1 080 дирхама (295 долара) и 1 940 дирхама (530 долара)/кв. м, като цената включва разходи по обслужването (обикновено те са от 160 до 270 дирхама/кв. м в зависимост от имота).

Наемателите продължават да държат на качеството, поради което луксозните офиси в центъра на Дубай се представят значително по-добре. Офисите в центъра представляват 13% от общия запас, като делът на неусвоените площи е около 15% и е значително по-нисък от средния за пазара.

За годината към офисите в центъра са добавени 58 000 кв. м., което засилва натиска върху нивата на усвояване, но не и дотолкова, че да повлияе върху наемните нива.

Въпреки статичните нива на наемите собствениците като че ли вече са по-отворени да стимулират потенциалните наематели. В момента е възможно да се договорят гратисни периоди за плащането на наема от три до шест месеца, а при някои случаи на по-дългосрочни договори и до 12 месеца.

Прогнози за пазара на имоти в Дубай

На фона на големия брой имоти, които се очаква да излязат на пазара през следващите 12 месеца, секторът на бизнес имотите в Дубай ще остане под натиск и през 2012 г., посочват от консултантската компания.

През годината се очаква да излязат 750 000 кв. м. нови офис площи, ако няма закъснения при строителните дейности. По-голямата част от тях са държавна собственост и са концентрирани основно във второстепенни и третостепенни райони, където вече са се установили много ниски нива на наемите и усвояването.

В центъра наемите се очаква да останат сравнително стабилни през 2012 г. В същото време обаче собствениците ще продължат да предлагат все повече стимули, за да си гарантират наематели.

Жилищният сектор вероятно ще продължи да отчита по-добри резултати от сегмента на офисите основно заради солидния прираст на населението, като проектите със завършена инфраструктура ще привличат по-силен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още