IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригответе се за ледената епоха на пазара на имоти

Никой не знае какво се случва, нещата в икономиката може да се объркат катастрофално във всеки момент, коментират специалисти

09:35 | 03.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ice Hotel - Balea Lac</em></p>

Снимка: Ice Hotel - Balea Lac

Мрачното настроение в новия доклад за инвестиционния пазар на бизнес имоти в Европа Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers не е изненада за никого. Въпреки това някои от метафорите, използвани в него, звучат доста обезсърчаващо, пише PropertyEU относно документа на двете консултантски компании.

Проучването има специална секция, озаглавена „Подгответе се за голямото замръзване“, което е отпратка към мразовитите ветрове, които бушуват на финансовия сектор в Европа, накарали два от най-големите кредитора в сектора на имоти – Eurohypo и Société Générale да замразят кредитирането за имоти.

Докладът цитира някои от участниците в проучването, без да назовава конкретни имена. Техните мнения обаче, на ръба на крайно униние, са показателни за общото настроениа на пазара, пише изданието.

„Дори икономистите признават, че не знаят какво става. Намираме се наистина в уникален период“, казва един.

„Икономическата ситуация в момента е неимоверно сложна – работим в среда, която е невъзможно да бъде контролирана“, смята друг.

„Нещата се променят всеки ден и биха могли да се объркат катастрофално във всеки един момент“, коментира трети.

Някои определеят ситуацията като „тотална параноя за финансовите институции“.

Както обикновено повечето брокери направиха смели прогнози за тази година и високата активност от сделки в края на 2011 г. бе приета като доказателство, че инвестиционните обеми ще се задържат на добри нива.

Някои обаче, като участниците в анкетата в проучването, са по-сдържани. Според тях възстановяването на обема от сделки на пазара на имоти бележи частична корекция спрямо спада, причинен от влошаването на нагласите заради еврокризата. Те смятат, че условията ще стават все по-изгодни за инвестиции.

„Активите само ще поевтиняват, така че защо да бързаме“, сочи докладът, цитирайки неназован играч.

Инвеститорите ще трябва да са свръхпредпазливи в условията на нулев ръст, негативни наемни настроения и надценени активи в най-горния сегмент на пазар.

Стената от задължения накрая започва да се пропуква, като 2011 г. завърши със значителен брой европейски банки, които извадиха кредити и активи на пазара.

Според доклада сега е ред на банките в континентална Европа да разтоварят своите баланси и потокът от активи на пазара се очаква да се увеличи. Основният въпрос в момента е колко още може да се понижат цените и как това ще засегне общия пазар на имоти.

Тази година се очаква да бъде ключова за сектора на имоти в Европа. Както се посочваше в миналогодишния доклад – онези, които не се адаптират, ще изчезнат. Някои държави като Гърция, Португалия, Италия, Ирландия, Испания, ще се превърнат в забранена територия за инвеститорите.

Дори и колосите на пазара като Великобритания и Франция вече не се смятат за безопасни убежища, каквито бяха някога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
stone kold е прав. И аз мисля като него. Тези, които мислят, че ще има оправяне също са прави. Има едив малък проблем, че ще е къде трихилядната година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
Стефи , няма как да стане това, докато раните на хорицата още кървят. Трябва доста години да минат. Не става само с обработка, трябва да има и икономически фундамент. Тепърва някои мениджърчета ще го разбират това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
bigiadri
преди 12 години
Почнат ли да се появяват по-често подобни статии,считайте че ще се получи точно обратното! Човешката психика е велико нещо,в борбата с разума тя все още е победител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
stefi
преди 12 години
Няма Пазар с "объркани неща" .....я погледни пост 2 - колко е убеден завалията ;) !Нищо не му е объркано на Пазара - просто ви смениха очакванията от "Вечен Спад" в "Нещо не е наред" - това беше целта а след като се съмнявате Вече - много по-лесно се работи с васКогато през 2008 се смениха очакванията от "Вечен Ръст" във "Абе май има балон" - последва спадасега е време за обратното - най-Страхливите винаги печелят , защото първи тръгват в новата посока , най-тЕрикатите винаги плащат сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
е нали казаха в статия тук че имотите скачат и да се юрнем да пазаруваме?и аз искам като банката такса разглеждане документи или ина4е казано дай ми едни 5-600 лв да си помисля дали да те загробя и да ми донесеш едни 200%приходи спрямо отпуснатия кредит...и аз ще правя така като дойде клиент в магазина или автосервиза ще му кажа дай сега 50лв и седни и 4акай да реша да те обслужа или не без връщане на парите обаче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
stanislavr
преди 12 години
Нещата вече са се объркали катастрофално, просто никой не смее да го признае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още