IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застаряващото население в англоговорящите страни ще натисне жилищните цени в бъдеще

Прогнозата на Deutsche bank предвижда спадове с между 20 и 50% през следващите 40 години само заради демографския фактор

15:35 | 19.01.12 г.
Застаряващото население в англоговорящите страни ще натисне жилищните цени в бъдеще

Застаряването на населението ще окаже натиск върху цените на жилищните имоти в англоговорящите страни с между 20 и 50% за периода 2010-2050 г., показва анализ на Deutsche bank. 

Годишният натиск върху цените на имотите е между 0,5 и 1% само от демографските процеси. Изследването обхваща САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Ирландия.

За сравнение в периода от 1970 до 2009 г., също близо 40 години, ефектът от демографските процеси е бил положителен за цените на жилищата, като за Ирландия той е над 50%, а за САЩ почти 40%.

Графика: Deutsche bank
 

Според прогнозите на Deutsche bank се очаква през следващите 40 години работната сила в ЕС да намалее с около 10%, а в Китай и Япония - с по около 30%. 

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е и сред 5-те страни в света с най-застаряло население към 2009 г.

Разбира се, освен демографските фактори върху цената на имотите ефект оказват и миграционните процеси, инфлацията (включително на цените в строителството), ценовите равнища в началото на изследвания период, изменението в доходите и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още