IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои строителни компании ще излязат "сухи от водата" след имотната криза в Китай?

Фирмите, които са собственост на държавата или имат силни връзки с правителството, с малко дълг и по-добър достъп до евтин капитал, имат по-добри шансове за оцеляване

13:13 | 16.01.12 г.
<p>
	Изграждане на нов жилищен комплекс в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изграждане на нов жилищен комплекс в Пекин. Снимка: Ройтерс

Очевидните губещи от този процес ще бъдат компаниите, чиято задлъжнялост е по-голяма. По данни на HSBC средното съотношение между пасивите и собствения капитал на водещите строителни фирми е нараснало от 47% през 2010 г. до 56% през миналата година преди въвеждането на мерките за затягане на сектора.

Анализаторите от рейтинговата агенция Standard & Poor's са провели стрес тестове на балансите на водещите строители и са стигнали до извода, че при евентуален спад от 30% на договорите за продажба спрямо нивата от 2011 г. редица по-слаби фирми ще бъдат докарани до ръба на оцеляването.

Кои ще са победителите? Разумът говори, че големите публично търгувани строителни компании ще са в по-добра позиция от тези, които не са на борсата. Това обаче не е задължително, посочва Андрю Лоурънс от Barclays Capital. Той вижда аналогия с пазара на имоти във Великобритания през 1960-те години на миналия век, когато именно публичните фирми пострадаха от прекалено натоварените си с дългове баланси, а нелистваните фирми излязоха на преден план. Според него подобно нещо ще се случи и в Китай.

Друго общоприето схващане е, че строителите, съсредоточили се върху бързоразвиващите се провинциални градове, ще се справят много по-добре от тези, насочили вниманието си към най-големите "първостепенни" пазари като Пекин и Шанхай. Една от причините за това схващане е, че мерките на правителството за ограничаване на пазара се прилагат по-засилено само в най-големите градове.

Възможно е обаче промяната на пазара да доведе до обратната ситуация. Пазарите извън големите градове често са слаби и се характеризират с малко вторични купувачи и слаби инвестиции. Евентуален рязък спад на цените и доверието би могъл да доведе до опасно свободно падане. Жилищата, построени от частни компании в периферните пазари са и по-силно изложени на риска да бъдат "погълнати" от огромното количество субсидирани "социални жилища", които държавата изгражда.

Припомняйки бързото възстановяване на Пекин след предишния спад на пазара на имоти през 2008 г., анализаторите от Citibank твърдят, че много често водещите пазари имат естествена опора на цените дори и при най-лошите условия. Ако това е така, фирми като China Resources, Longfor и COLI, които са добре позиционирани в големите градове, вероятно ще се справят с кризата по-добре. Това е особено в сила, ако хората започнат да обръщат все по-сериозно внимание на качеството. С увеличаването на случаите на фалит и провалените проекти купувачите, които обикновено плащат за жилищата си на зелено, може би ще предпочетат по-големите строители със силни брандове и по-добри баланси.

При всяко свиване големите и диверсифицирани фирми с малко дълг и по-добър достъп до евтин капитал са в по-добра позиция. На тази база най-печеливши от задаващата се временна криза в Китай ще бъдат компаниите, които са собственост на държавата или имат силни връзки с правителството. От 20-те най-големи строителни компании по продажби в юани десет са изцяло или частично контролирани от правителството. И този дял ще нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още