IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в Испания финансират мащабно строителство в отговор на кризата

Загубите от празните жилища са по-изгодни за някои от финансовите институции, отколкото загубите от отписаната като проблемен актив земя

17:53 | 12.01.12 г. 6
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Банките в Испания разчитат основно на чужди купувачи, подмамени от ниските цени. Властите пък направиха представителна обиколка във Великобритания, Холандия, Германия и Швеция с опит да привлекат чуждестранни инвеститори в имоти.

Дори и слабите продажби са по-добри за повечето от кредитиращите институции, пише изданието. Съществуват обаче опасения, че строителството на нови и нови жилища ще натиска цените още повече в низходяща посока. Това на свой ред би оказало допълнителен натиск и върху банките.

Откакто имотният балон в Испания се спука през 2008 г., проблемните активи на банките набъбнаха до 176 млрд. евро. Досега финансовите институции са провизирали около една трета от стойността им.

На 338 млрд. евро пък се изчисляват експозициите на банките към сектора на имотите. Те са предимно под формата на кредити за строителни компании, показват данни на централната банка на страната.

В последните три години властите в Мадрид наляха над 22 млрд. евро в банковата система на страната и насърчаваха сливанията между финансовите институции. Именно след тези процеси се родиха нови играчи на пазара, каквато е и Bankia. Дори и тя обаче ще трябва да отдели допълнителни средства за провизии, както наскоро нареди икономическият министър на Испания.

Ако се стигне до допълнителни интервенции на правителството в банковата система на страната, това ще му струва твърде скъпо. Управляващите и без това плащат сериозни лихви по държавния дълг, така че набирането на средства от пазарите за евентуална подкрепа на финансовата индустрия изглежда сякаш е невъзможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Zdrasti
преди 12 години
тапо заглавие на статията написано от *** журналист, това че се финансира сграда в центара на мадрид незначи че е някаква тенденция на пазара , говориме за центара на мадрид все пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Да помогнем на братският испански народ - да им пратим население за празните жилища !!! Но тъй като това около милионно население ще бъде от хъхрещ произход и е свикнало да руши подарените му апартаменти, въобще да не спират да строят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
VicKing
преди 12 години
Познайте с чии евра ги финансират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 12 години
1.5 милиона празни жилища... леле... тия са се набълбукали много здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
Алчността на банкерите им замъглява разума. Ми напълнете ги тези апартаменти с араби и постройте още толкова. И ако се издънят банките, какво като падне след това правителството. Нали проблемите остават за следващото и ЕС като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още