IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Erste: Имотите се отдалечават от инвестиционния фокус в ЦИЕ през 2012 г.

Ценните книжа в региона повишават своята привлекателност, както в сравнение с 2011 г., така и спрямо книжата в еврозоната, сочи анализ на банката

16:22 | 06.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Erste: Имотите се отдалечават от инвестиционния фокус в ЦИЕ през 2012 г.

През 2012 г. фокусът на инвеститорите ще започне да се измества от недвижимите имоти, както бе през миналата година, сочи прогноза за общите инвестиционни нагласи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на австрийската банка Erste Group.

От банката смятат, че негативните настроения и предпазливостта към риска остават доминиращи фактори в инвестиционния свят в региона. Това ги кара да бъдат „умерени отпимисти“ относно инвестициите в ценни книжа, които ще бъдат по-привлекателен инвестиционен клас в сравнение с тези в еврозоната, както и в сравнение с 2011 г.

Анализаторите смятат, че продажбите на жилища и автомобилният пазар ще се свият през 2012 г., но секторът на бялата техника ще продължи да бележи ръст успоредно с ръста на БВП в някои икономики, особено в Турция.

В анализа се казва, че фокусът на инвестициите вероятно ще се измести от строителния сектор и строителните материали, както и други сегменти с изразен цикличен характер, което ще продължи през целия период, в който пазарът се обуславя главно от рецесионни фактори.

Секторът на търговията ще бъде положително повлиян от продължаващия ръст на потреблението в ЦИЕ, като търговията с хранителни продукти е един от най-дефанзивните сектори в условята на икономически спад.

„Кризата с държавния дълг се нуждае от структурни и дългосрочни решения, като ликвидните мерки ще успокоят пазара и ще предоставят време за прилагане на решенията“, коментира Хенинк Ескухен, директор Проучвания на капиталовите пазари в ЦИЕ.

От компанията обаче не очакват резки положителни корекции при ценните книжа, а по-скоро постепенно възстановяване, въпреки че това движение е вероятно да намери отражение и при капиталовите пазари.

„По време на икономически трудности трябва да се фокусираме върху компании, които все още успяват да постигнат висока печалба, като същевременно публикуват и стабилни финансови резултати“, коментира той.

Положително е, че почти всички сектори вече започнаха да показват подобрени резултати. Според анализаторите застрахователният и телекомуникационният сектори заслужават внимание, както и този на комуналните услуги като базови и защитни инвестиции.

Посочват се също нефтеният и газовият сектори, като анализаторите съветват да се следи също и банковият сектор.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още