IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каква е бруталната реалност за европейските строителни компании

Първокласните проекти могат по-лесно да намерят кредитно финансиране, но второкласните могат да разчитат по-скоро на опортюнистични фондове

10:48 | 20.12.11 г.
Каква е бруталната реалност за европейските строителни компании

Връзките между европейските банки и имотния сектор на континента бяха сред най-бурните по време на финансовата криза, пише Financial Times.

Първо строителите, разглезени от годините на разточително кредитиране, трябваше да се приспособят към бруталната реалност – банките започнаха да одобряват заеми само за най-добрите имоти.

Сега обаче кризата в еврозоната заплашва да разруши дори и тези проблемни отношения.

"Ситуацията в еврозоната определено сериозно засяга индустрията", смята Тоби Кортолд, главен изпълнителен директор на лондонската компания за недвижими имоти Great Portland Estates.

"Ако не бързате и имате добри връзки, все още можете да получите достъп до финансиране. Но ако сте нови на пазара и искате да направите нещо спекулативно, ще е трудно. От фалита на Lehman насам готовността на банките да отпускат заеми за подобни неща на практика липсва", допълва той.

Основните банки, отпускащи кредити в Европа, бързат да намалят експозициите си към сектора на имотите преди прилагането на регулаторните промени.

За последните три месеца Eurohypo, поделението за недвижими имоти на Commerzbank, както и френската Societe Generale, обявиха планове да прекратят да отпускат кредити на сектора на имотите.

Във Великобритания забавянето на кредитирането за сектора също е сериозно на фона на затягането на регулаторния надзор над кредитирането за бизнес имоти и инструкциите към банките да подобрят вътрешните си модели за измерване на риска.

Така компаниите за недвижими имоти, лишени от евтините кредити, които им позволяваха да процъфтяват по време на бума, са принудени да търсят алтернативни източници на финансиране.

"Всички ще трябва да диверсифицират източниците си на финансиране в бъдеще", посочва Линда Шилоу, управляващ директор на отдела за корпоративни недвижими имоти в Lloyds. "Кредитополучателите ще трябва все по-често да се обръщат към капиталовите пазари и други източници на кредитиране в бъдеще. Банките може да играят по-скоро посредническа роля", допълва тя.

Един от секторите, който се очаква да поеме част от луфта, оставен от банките, е застрахователният бранш. Наред с пенсионните фондове застрахователите се подготвят да засилят отпускането на дългосрочни кредити на компаниите за недвижими имоти. Те също обаче се интересуват единствено от кредитиране на най-сигурните компании, които могат да обезпечат заемите с висококачествени имоти.

Насочването към качествени имоти означава, че голяма част от кредитите за второкласни проекти вероятно ще попадне в ръцете на опортюнистични фондове за частен капитал.

Повечето банки в Европа не горят от желание да рефинансират взаимно кредитите си за имоти. Основната им цел през следващите няколко години ще бъде да компенсират задлъжнялостта си, за да удовлетворят по-строгите изисквания за капиталови резерви, смята Ханс Вренсен, шеф на отдел за изследвания в компанията за услуги в сектора на недвижимите имоти DTZ.

"Това ще бъде постигнато чрез по-проактивно преструктуриране на дълговете, възбрани и продажби на кредити на фондове за частен капитал. Ефектът за повечето инвеститори ще бъде удължен период на ограничено дългово финансиране при по-непривлекателни условия", прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още