IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивото строителство в България е все още имиджово

Сертифицирането на отделни сгради е по-скоро за имидж и по-лесни продажби или отдаване под наем, смятат от строителната камара

08:00 | 04.01.12 г.
<p>
	Енергийно ефективна и екологична сграда в Белвю, щата Вашингтон, САЩ. Снимка: Wonderlane. Лиценз:<a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong> Creative Commons</strong></a></p>

Енергийно ефективна и екологична сграда в Белвю, щата Вашингтон, САЩ. Снимка: Wonderlane. Лиценз: Creative Commons

Устойчивото строителство в България и нагласите на инвеститорите

От строителната камара разделят причините за все по-голямото нарастване на интереса към устойчивото строителство от една страна с имиджовото позициониране на пазара, заради което „зеленото“  е част от цялостната  политика на редица корпорации и предприемачи.

От друга страна обаче ги има и индивидуалните потребители,  които в начина си на живот  съблюдават екологичните стандарти. Това най-често е по чисто икономически съображения, като се търсят основно предимствата на енергийната ефективност, смятат от организацията.

Поради липсата на ясно установени критерии за сертифициране на устойчиви и енергийно ефективни сгради у нас обаче тези услуги са все още скъпи и голяма част от индивидуалните клиенти, които биха искали да покрият основните критерии на "зеленото" строителство, се отказват от изваждането на подобен сертификат.

На този етап от строителната камара смятат, че сертифицирането на отделни сгради е по-скоро за имидж с цел по-лесни продажби или отдаване под наем, отколкото вътрешна убеденост на инвеститорите. Експертите обаче вярват, че тенденцията ще се промени в положителна посока.

От друга страна цената на устойчивото строителство също може би се явява спънка поне за някои инвеститори да се възползват от по-екологичните практики в рамките на строителния процес. Ако се гледа най-простия икономически показател – цената на квадратен метър, въвеждането на „зелените” практики ще оскъпи цената на строителството, смятат от строителната камара, като уточняват, че все пак цената на една сграда  трябва да се разглежда в нейния жизнен цикъл. В рамките на жизнения цикъл на всяка сграда експлоатационните разходи  представляват най-голямата част от разходите по нея, поясняват от организацията.

Експертите допълват, че в България  няма достатъчно реализирани обекти, които да послужат за представително изследване какъв е процентът на оскъпяване на устойчивото строителство. В Германия например проучванията показват, че оскъпяването при строителството на сгради, които покриват стандарта „Пасивна къща”, е около 5-10% спрямо нормативните изисквания.

„Трудно можем да прехвърлим тези проучвания върху нашия пазар, тъй като базата за сравнение между нормативния вариант в двете страни е различна, както и редица други фактори, като цена за труд, липса на практика за индустриализирано производство на части от сградата и други“, поясняват от камарата на строителите.

Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още