IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Новите дрехи“ на строителството

В някога "царския" бранш забравиха за баснословните печалби от времето на бума, надеждата на оцелелите е стабилизацията да се превърне в устойчив растеж

08:00 | 21.12.11 г. 1
<p>
	Перспективите пред инфраструктурното строителство са значително по-добри заради очаквания сериозен поток от европейски средства. Снимка: БТА</p>

Перспективите пред инфраструктурното строителство са значително по-добри заради очаквания сериозен поток от европейски средства. Снимка: БТА

Разрешителните за строеж се приемат като белег за бъдещо оживление в строителния бранш. Данни на Националния статистически институт показват, че издадените разрешения за строеж нарастват през третото тримесечие, но намалява площта на сградите, както и броят жилища в планираните за строеж жилищни сгради.

Забавянето на спада на строителната продукция, което беше отчетено през октомври, също е някакъв светъл лъч за сектора, но намаленията продължават да се измерват с двуцифрени числа спрямо пиковите стойности на строителната продукция от юли 2008 г.

Дотук с добрите новини, доколкото може да се възприемат като добри, за оживлението в бранша.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков каза за Investor.bg, че продължава да расте междуфирмената задлъжнялост в сектора. Освен това по оценки на камарата общините са натрупали над 100 млн. лева задължения към строителни фирми заради забавени плащания по договори за обществени поръчки.

Бойков посочи, че заради проблемите с прилагането на закона за обществените поръчки в България и провеждането на търговете най-вероятно част от евросредствата за строителството изобщо няма да бъдат разрешени за плащане от Брюксел. Камарата оценява тези суми на около 20 млн. лева.

Очаквания за 2012 г.

Иван Бойков посочи, че следващата година също ще бъде тежка за бранша. Заради задълбочаването на дълговата криза не се очаква съществен ръст на преките чужди инвестиции в сектора.

За сметка на това обаче в проектирането вероятно ще има по-осезаемо оживление, продиктувано от подготовката на оперативните програми за следващия програмен период, смята изпълнителният директор на камарата на строителите.

Бойков се надява да намалее бюрокрацията, след като бяха приети промени в закона за обществените поръчки, които касаят строителството.

И през следващата година на пазара ще останат играчите с осигурено финансиране за техните проекти, както и успешно преориентиралите се фирми. По-добри перспективи се очертават пред инфраструктурното строителство в по-малките населени места.

В началото на декември председателят на управителния съвет на пътната агенция и строителният министър Лиляна Павлова подписаха 15 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата за регионално развитие за ремонти на второкласни и третокласни пътища в цялата страна.

Големи надежди се залагат и на санирането на сградния фонд в страната. Според различни оценки за обновяването само на панелните блокове ще са необходими между 4 и 10 млрд. лв. през следващите 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
gelkata15
преди 12 години
Омръзна ми темата да хвалим или критикуваме една от пералните на пари!ААГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още