IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подходящ ли е моментът за инвестиции в имоти в Китай

Цените в по-малките градове на страната остават ниски, а възможностите за инвеститорите - почти безкрайни

08:10 | 05.12.11 г.
<p>
	Строителство на нова жилищна сграда в Пекин. Снимка: Ройтерс</p>

Строителство на нова жилищна сграда в Пекин. Снимка: Ройтерс

Анди Джан, управляващ директор на Cushman & Wakefield в Китай, допълва, че пазарът е изпълнен с предизвикателства, но в момента възможностите за инвеститорите са много повече. „Всяка година от селата в градовете се местият огромен брой хора“, посочва той.

"Процесът на урбанизация може да създаде огромно богатство, а секторът на недвижимите имоти е средището на целия бизнес", коментира и Дзин Яншъ, бивш главен икономист на Guojin Securities. Брутната стойност на китайската имотна индустрия надхвърля 5 трлн. юана, а стойността на фондовия пазар е едва около 2,5 трлн. юана, посочва Дзин.

Анди Ротман, макростратег за Китай в CLSA, е на мнение, че има 75% вероятност ограниченията в жилищния сектор да бъдат разхлабени до второто тримесечие на 2012 г. Ротман обаче смята, че управляващите няма да дадат такава публичност на подобен ход, тъй като това само би предизвикало огромен скок на продажбите и цените.

„По-скоро следващото лято очакваме да научим, че властта е инструктирала местните власти, че могат тихомълком да разхлабят рестрикциите до известна степен. Липсата на официално съобщение обаче няма да попречи на купувачите на жилища или пък инвеститорите в ценни книжа бързо да разберат за промените в политиката", коментира Ротман.

Отхлабването на финансовите мерки, евентуалното премахване на ограниченията в жилищния сектор, продължаващият икономически растеж, урбанизацията и възможностите във второ-, трето- и четвърторазредни градове в Китай са причини да се предположи, че моментът може би наистина е подходящ за инвестиции в недвижими имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още