IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подходящ ли е моментът за инвестиции в имоти в Китай

Цените в по-малките градове на страната остават ниски, а възможностите за инвеститорите - почти безкрайни

08:10 | 05.12.11 г.
<p>
	Строителство на нова жилищна сграда в Пекин. Снимка: Ройтерс</p>

Строителство на нова жилищна сграда в Пекин. Снимка: Ройтерс

Наскоро националното статистическо бюро на Китай публикува данни, според които цените на новите жилища в 70-те основни градове, които се следят от властите, са намалели средно с 0,15% на месечна база през октомври. Тенденцията изглежда ясна - спад е налице в повече от половината от градовете, или два пъти повече, отколкото през септември.

От публикуването на изненадващите данни за октомври насам се появиха безброй заглавия в пресата,че може би моментът не е подходящ за инвестиции в недвижими имоти. "Цените на жилищата в китайските градове падат" - именно този тип заглавия прогонват потенциалните инвеститори, пише Forbes.

Независимо от тези твърдения обаче инвеститорите трябва да се запитат дали медиите просто не предават вчерашната новина без да вземат предвид събития, които биха могли да доведат до доста по-различна новина утре. Освен това в държава с размерите на Китай дали е реалистично всички имоти в страната да бъдат слагани под един знаменател?

Все пак цените на жилищните имоти през октомври в 100-те града, които съставляват китайския индекс на недвижимите имоти, варират от 25 747 юана за кв./м в Шънджън до 3 120 в Хъншуей. В същото време цените в 25 от тези 100 основни градове са под 5 000 юана за кв. м. Подобни факти карат много прозорливи инвеститори да търсят възможности в по-малко известните населени места на Китай.

В коментар за сегашния инвестиционен климат Карло Сант Албано, президент на базираната в Ню Йорк компания Cushman & Wakefield LLP, твърди, че дори и Китай да не отбележи прогнозирания растеж от 8 до 10%, а с 1-2% по-малък, това си остава огромен ръст. Според него китайската икономика все повече ще се фокусира върху вътрешното потребление и затова потенциалът за растеж е голям.

Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още